И българският, и гръцкият бизнес настояват за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

И българският, и гръцкият бизнес настояват за отварянето на ГКПП Илинден-Ексохи

И българският, и гръцкият бизнес настояват за отварянето на ГКПП "Илинден-Ексохи"

Представители на търговски, транспортни и земеделски фирми от района на Гоце Делчев и близките общини отново се събират на протест с настояване за отварянето на граничния пункт “Илинден-Ексохи“. Същото искане има и бизнесът от гръцките райони на Драма и Кавала, предава БНР. 

След протеста миналата седмица, на който представителите на бизнеса заявиха, че „търпението им е свършило и загубите им са непоносими, недоволните се опитаха да влязат поне в българската част на неработещия повече от месец граничен пункт, но бяха спрени от заграждения и полицейски кордон. Те обвиниха българските институции в бездействие и липса на адекватна комуникация с южните ни съседи. Часове след това външното ни министерство поиска официално от гръцките власти пунктът да бъде отворен за товарните превози.

Вчера премиерът Бойко Борисов също постави въпроса за отпадане на забраните, които пречат на търговските и туристически пътувания, пред колегата си Кириакос Мицотакис по време на срещата им в Атина.

Въпреки раздвижването на дипломатическите среди по проблема, представителите на бизнеса продължават с протестите. Засега те няма да блокират работещия граничен пункт „Кулата- Промахон“, но днес в 17 часа излизат на пътя Банско-Гоце Делчев, в района на село Господинци.

Последното удължаване на забраната за преминаване на всички видове превозни средства, както и на хора през граничния пункт „Илинден-Ексохи“ е до идния понеделник, 31 август. Хората от пограничния район обаче имат опасения, че това отново няма да е краят.  

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ