Индия затвори железниците си за първи път от 167 години. Превръща влакове в болници

Индия затвори железниците си за първи път от 167 години. Превръща влакове в болници

Индия затвори железниците си за първи път от 167 години. Превръща влакове в болници

Индия затвори железниците си за първи път от 167 години и ще превърне влакове в болници, съобщи CNN. В страната бе наложена пълна карантина на 1,3 милиарда души население от премиера Нарендра Моди на 25 март.

Сега железниците в страната предприеха спирането на пътническите влакове в цялата страна до 14 април. В Индия се намира най-старата железопътна мрежа в Азия.

20 000 стари вагони ще бъдат преобразувани в отделения за пациенти с коронавирус. Болничната система в страната все още не е претоварена, но преобразуваните влакове биха могли да облекчат част от натиска, ако броят на пациентите с коронавирус започне да нараства.

"Железниците ще предложат чиста, хигиенизирана среда за пациентите, за да се възстановят от вируса комфортно", каза Пииш Гоял, министърът на железниците.

Обикновено индийските железници управляват повече от 20 000 пътнически влака на ден по междуселищни и крайградски маршрути от 7 349 гари в страната.

Карантината е поставила близо 67 368 километра релси извън употреба и преустанови движението на хиляди пътнически влакове. Товарните влакове продължават да работят.

Железопътните управители са инструктирали всяка от 16-те железопътни зони в Индия да идентифицират вагони, които не са климатизирани и които вече не работят по пътническите маршрути, за да се превърнат в болници и да са готови за използване в случай на спешност.

Първите 5000 отделения за изолация ще бъдат готови в рамките на две седмици, а ако е необходимо, повече вагони могат да бъдат преобразувани в рамките на 48 часа, уверяват от железопътния съвет в страната.

Всеки дезинфекциран вагон ще може да побере до 16 пациенти, заедно с медицинска сестра, лекарска кабина и място за медицински консумативи и оборудване.

След като са подготвени, влаковете ще бъдат изпратени до всяко място, което може да бъде изправено пред недостиг на болнични легла. Местните здравни власти ще назначават правителствени лекари, фелдшери, медицински сестри и доброволци във влаковете.

Индийското правителство също така е възложило на железопътните фабрики да преценят възможността за производство на болнични легла, носилки, медицински колички, маски, дезинфекциращи препарати, престилки и медицински апарати като вентилатори за използване в железопътните болници и други държавни болници.

Недостиг на легла

Още преди пандемията Индия изпитваше недостиг на болнични легла. Според ОИСР страната разполага с 0,5 болнични легла на всеки 1000 души. Повечето от тях са групирани в градски райони. В източния регион Бихар например има едва 0,11 легла на 1000 души, докато Западен Бенгал има 2,5 легла на 1000 души.

В Китай има средно за страната 4 болнични легла на 1000 души - и това беше преди да бъде построена болница с 1000 легла за 10 дни в провинция Хубей.

"Видяхме през какво е преминал Китай. Задължително е да подсилим подготовката си с всякакви възможно средства, в по-кратки срокове и по-систематично в дългосрочен план", каза Шахид Джемел, индийски вирусолог и изпълнителен директор на Wellcome Trust / DBT India Alliance, публична благотворителна организация, която финансира изследвания в областта на здравеопазването и биомедицинските науки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ