Индонезия заплаши ЕС с търговска война

Индонезия заплаши ЕС с търговска война

Докато световното внимание е насочено към нестихващата търговска война между САЩ и Китай, на хоризонта се задава нов конфликт – този път между Индонезия и Европейския съюз, предава Блумбърг.

Страната от Югоизточна Азия, която е най-големият производител на палмово масло в света, планира да наложи мита върху вноса на млечни продукти от ЕС в размер между 8% и 18%, съобщи индонезийския търговски министър Енгартиасто Лукита.

Мярката е в отговор на решението на Брюксел да наложи сходни мита върху вноса на индонезийския биодизел, произведен от палмово масло, поясни министърът.

Повечето хора не знаят, че над 50% от палмовото масло, внасяно в Европа, се субсидира ЕС като „зелен биодизел“.  

„ЕС може да ни наложи тарифи, ако параметрите са справедливи, но в случая те не са, така че това е акт на протекционизъм и търговска война“, заяви Лукита пред репортери в столицата Джакарта. „Не може просто да си замълчим, когато има несправедливост“, добави той.

Дотук се стигна, след като по-рано тази година Европейската комисия реши да наложи по-строги ограничения върху използването на палмово масло в биогоривата заради опасенията за дефорестация в Индоензия. Според данни на „Грийнпийс“ в момента на всеки 25 секунди в Индонезия изчезват гори с площ колкото едно футболно игрище.

Индонезия, както и Малайзия, която е вторият най-голям производител на палмово масло, предупредиха, че решението на ЕК може да доведе до търговска война и че ЕС проявява нечестна дискриминация срещу палмовото масло, която битката на двете страни срещу бедността.

Индонезия, която в момента налага мита върху вноса на млечни продукти от ЕС в размер от 5% до 10%, твърди, че е готова да стигне още по-далеч, като повиши тарифите до 20%-25%.

Според Лукита, ако спорът не бъде разрешен Индонезия ще се насочи към други доставчици на млечни продукти като Австралия, Нова Зеландия, САЩ и Индия. Индонезия е третият най-голям купувач на обезмаслено мляко на прах от ЕС след Алжир и Китай. ЕС е третият най-важен търговски партньор на Индонезия, докато азиатската страна е на 31-място за блока

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ