Индонезия сменя столицата си, мести я на о. Борнео

Индонезия сменя столицата си, мести я на о. Борнео

Президентът на Индозения Джоко Видодо официално предложи на парламента днес столицата на страната да бъде преместена. В тържествена реч по повод годишнина от независимостта на Индонезия той представи план за преместване на столицата от Джакарта, намираща се на пренаселения о. Ява, на о. Калимантан (Борнео), предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Моля ви, за разрешение да преместя националната столица на (остров) Калимантан!", каза Видодо, който ще положи клетва за втори мандат през октомври след спечелването на изборите през април.

"Столицата не е само символ на националната идентичност, тя дава и представа за напредъка на страната. Преместването се налага, за да постигнем икономическото равенство и справедливост", допълни индонезийският президент, без да уточни къде точно ще се намира новата столица, предаде БТА.

На 2 август индонезийското правителство утвърди плана за преместване на столицата - проектът се оценява на 32,5 млрд. долара, а строителството трябва да започне през 2021 г. Сегашната столица Джакарта има сериозни проблеми заради остарялата си инфраструктура, предизвикваща огромни задръствания, отбелязва ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ