Италия планира офанзива от тестове в следващите два месеца

Италия планира офанзива от тестове в следващите два месеца

Италия планира офанзива от тестове в следващите два месеца

Една от най-тежко пострадалите страни и първо голямо огнище на коронавирусната епидемия в Европа, Италия, планира да направи 5 милиона тестове сред населението в следващите два месеца, става ясно от съобщение на правителството, цитирано от в. "Република". Многомилионното тестване е част от т.нар. фаза 2 в плана на кабинета за справяне с епидемията. 

Предвижда се и да се увеличи броят на клиниките за лечение на пациенти с Ковид-19 в съотношение по една клиника на 1 милион души. Областните управители ще решават къде да бъдат разположени тези клиники. Ше бъдат увеличени и леглата в интензивните отделения и в отделенията за инфекциозни болести и белодробни заболявания. В началото на епидемията Италия имаше 5179 места в интензивни отделения, а сега има 8407 места, припомня "Република", цитирана от БТА. Мобилизират се ресурси за допълнителни 3600 места в интензивни отделения, за още 6000 места в пулмологиите и инфекциозните отделения и за 4225 места в отделенията са субинтензивна терапия (при която пациентите не се нуждаят от интензивни грижи, но все пак са в достатъчно сериозно състояние, за да са под постоянно наблюдение).
През фаза две ще се направи и анализ на резултатите от 150 000 извършени серологични теста, за да се види до каква степен коронавирусът се е разпространил в Италия.

Междувременно в страната са регистрирани 9  случая на "завърнал се" коронавирус, съобщи италианската информационна агенция АНСА. Става дума за пациенти, които са били изписани от болници с негативен резултат на тестовете за зараза след лечение и които после отново са се разболели от Ковид-19 или пък са получили по-леки симптоми на зараза. Болните с по-леките симптоми са на домашно лечение, осъществявано чрез видеонаблюдение от страна на медиците, а тези с по-тежката форма на болестта са отново приети в болница. Случаите са регистрирани в провинциите Лоди и Кремона в Ломбардия, едни от най-тежко засегнатите от епидемията още от февруари.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ