Изхвърлят 10 млн. литра бира във Франция заради карантината

Изхвърлят 10 млн. литра бира във Франция заради карантината

Изхвърлят 10 млн. литра бира във Франция заради карантината

Мащабните ограничения, въведени заради пандемията от коронавируса, засегнаха сериозно пивоварите във Франция, които бяха принудени да изхвърлят поне 10 милиона литра бира заради резкия спад в търсенето. Данните оповести Асоциацията на пивоварите във Франция след съвещание с участието на представители на 300 предприятия, които държат 98% от френския пазар.

Затварянето на кафенета, ресторанти, прекратяването на туристическата дейност и отмяната на всички фестивали и панаири доведе до изтичане на срока на годност на над 10 милиона литра бира, основно в бъчви. Унищожаването на такива количества ще доведе до значителни разходи за пивоварите, се посочва в съобщение на браншовата организация, цитирано от в. "Ле-з-еко".

Профсъюзите от бранша се обръщат към правителството за помощ в унищожаването на продукта с изтекъл срок на годност по примера на европейските винопроизводители, които отправиха подобно искане към Брюксел. Към края на април около 25% от пивоварите в страната напълно спряха работа, а други 40% намалиха производството си поне с 60 на сто. Общо 70% от пивоварите обявиха спад на приходите си с 50% след 15 март. Половината от предприятията обаче успяха да получат помощ от държавата. 

Припомняме, че на 17 март във Франция беше въведена карантина с цел да се спре разпространението на коронавируса. На 28 април премиерът на Франция Едуар Филип представи пред Националното събрание план за постепенно излизане от изолацията. Ресторантите, обаче, не се очаква да отворят по-рано от 2 юни.  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ