Израел блокира доставките на гориво за ивицата Газа

Израел блокира доставките на гориво за ивицата Газа

Израел блокира доставките на гориво за ивицата Газа

Израел днес блокира доставките на гориво за ивицата Газа в отговор на пускането на балони със запалителни и експлозивни вещества от палестинския анклав, който от десет години е подложен на строга блокада, предаде Франс прес.

"Вследствие на изпращането на възпламеняващи се балони от ивицата Газа към държавата Израел и причинените пожари на израелска територия в близост до Газа тази сутрин беше решено да бъде спряно превозването на гориво през ГКПП Керем Шалом за електроцентралата на Газа до ново нареждане", съобщи израелската служба за цивилни операции в палестинските територии.

Пропускателните пунктове в Ерец (за хора) и в Керем Шалом (за стоки) бяха затворени в началото на май след избухване на насилие между палестински въоръжени групировки и израелската армия. Те бяха отворени отново на 12 май, няколко дни след обявено от палестинците прекратяване на огъня, припомня БТА.

Израел оправдава блокадата, която е наложил от десет години на ивицата Газа, с необходимостта да възпре ислямисткото движение Хамас, което управлява анклава и с което Израел е водил три войни от 2008 г. Според критиците на политиката на Израел, това е равносилно на колективно наказание за двата милиона жители на ивицата Газа, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ