COVID-19

Johnson & Johnson прекрати изпитанията на ваксината си срещу COVID-19

Johnson & Johnson прекрати изпитанията на ваксината си срещу COVID-19

Американската компания Johnson & Johnson прекрати изпитанията за ваксина срещу COVID-19 в Испания заради „необяснимо заболяване“ на един от доброволците, записали се в проекта, съобщава испанският национален ежедневник El Pais. Изданието припомня, че в три испански болници се извършват тестове от фаза 2 на ваксината на американската компания. 

"Временно спряхме прилагането на нови дози във всички наши клинични изпитвания на ваксината срещу COVID-19, включително във фаза 3, поради необяснимо заболяване на участник в изследването. Неблагоприятните ефекти, понякога и сериозни, са част от всяко клинично проучване, особено при тези, които са мащабни", се казва в изявление на компанията. Прекъсването означава закриване на системата за онлайн записване за клиничното изпитване с общо 60 000 пациенти, докато се свиква независимата комисия за безопасност на пациентите.

Американската компания започна през септември изпитването на своя прототип на ваксина, базиран на аденовирус и модифициран с генетична информация от COVID-19. За разлика от конкурентите, препаратът на Jonson & Jonson изсква прилагането само на една доза за имунизация срещу коронавируса в сравнение с двете инжекции на другите компании. 

След като бъдат тествани върху животни, всички експериментални ваксини трябва да преминат три фази от тестове върху хора. На първо място трябва да се изключат сериозни странични ефекти. Втората е за да се потвърди безопасността на имунизацията, да се проучи имунният отговор и да се коригират дозите. Третата е за ефикасността и безопасността при тестове с десетки хиляди участници. Johnson & Johnson забави този последен етап, припомнят от редакцията на испанското издание. 

Европейската комисия поддържа предварително споразумение за закупуване на 200 милиона дози от Johnson & Johnson; 300 милиона от Оксфорд и „АстраЗенека“; 300 от френския „Санофи“ и британския GSK; 225 милиона от германския Curevac; 200 милиона от BioNTech и Pzer и 80 милиона от Moderna. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ