Как Нова Зеландия елиминира коронавируса

Как Нова Зеландия елиминира коронавируса

Как Нова Зеландия елиминира коронавируса

Наложените от правителствата карантинните мерки срещу разпространението на коронавируса се превърнаха в може би най-дискутираната и спорна тема в редица страни, съпътствани от анализи, съпоставящи здравните щети върху човешкия живот с потенциалния икономически колапс, който може да последва ограничителните мерки, пише Си Ен Би Си.

По последни данни на университета „Джонс Хопкинс“, потвърдените случаи на COVID-19 в световен мащаб вече са над 3,5 млн., от които над 250 хил. са завършили с фатален край.

Нова Зеландия, която има население от 4,8 млн. души, бавно започва да излиза от режима на карантина и да се връща към нормалния си начин на живот, а правителството твърди, че разпространението на вируса в страната е било прекратено. Този резултат може да се разглежда като пример за успех на стратегията с предприемането на ранни и строги карантинни мерки.

В понеделник Нова Зеландия не отчете нито един нов случаи на заразен с коронавирус за денонощие за първи път от 11 март насам.

„Днес може да бъде окуражени от факта, че няма регистрирани нови случаи“, заяви по време на брифинг премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Тя обаче предупреди, че този резултат не трябва да се приема от новозеландците като знак за пренебрегване на нормите за социално дистанциране.

„Не се отклонявайте от курса. Не можем да си позволим да пропилеем добрата работа, свършена до момента, когато крайната ни цел е толкова близо“, каза Ардърн.

Нова Зеландия обяви 3-то ниво на тревога от разпространението на коронавируса на 23 март, което доведе до затварянето на всички несъществени бизнес и отмяната на всички публични събития и масови събирания. Само 48 часа по-късно страната вдигна нивото на тревога до 4-то, което правителството описа като политика на „елиминиране“. При това ниво гражданите бяха призовани да поддържат контакт само с хората, с които живеят.

Още по-рано – на 19 март, Нова Зеландия затвори границите си и забрани полетите до страната с изключение на завръщащи се новозеландци и медицински работници.

Страната отмени част от мерките си на вечерта на 27 април, връщайки до 3-то нивото на тревога и позволявайки на хората бавно да започнат да разширяват „социалните си балони“ и да се срещат с близки приятели и членове на семейството си.

„Гражданите може да пътуват в страната при нужда, но това пътуване ще бъде еднократно и в една посока“, заявиха от правителството. Някои образователни институции и бизнеси също възобновиха работата си.

Страната ще остане на 3-то ниво на тревога най-рано до 11 май, когато ще бъде взето решение дали то да бъде удължено. До момента обаче новозеландците не са информирани за това какво предвижда 2-рото нивото на тревога.

До 5 май Нова Зеландия е регистрирала общо 1 487 случая на коронавируса, от които само 20 са завършили с фатален край, сочат данните на  университета „Джонс Хопкинс“.

На пресконференция на 27 април Ардърн заяви, че според моделите на разпространение на коронавируса Нова Зеландия е щяла да има по 1 000 случая на ден ако карантинните мерки са били закъснели.

„Никога няма да разберем какво щеше да се случи без мерките от 4-то ниво, но може да погледнем как стоят нещата в чужбина и да видим опустошителните сценарии, които се разиграха в много други страни“, каза тогава новозеландския премиер. „Чрез нашите общи действия ние избегнахме най-лошото“.

Въпреки това, не трябва да се забравя, че Нова Зеландия има население от само 5 млн. души, което е значително по-малко от това на най-засегнатите страни от пандемията в световен мащаб. В САЩ са регистрирани над 1 млн. заразени при население от около 330 милиона, докато Италия, Испания и Великобритания – най-тежко засегнатите страни в Европа, имат около 10 пъти по-голямо население от Нова Зеландия.

Сестра от новозеландския град Хамилтън заяви пред Си Ен Би Си, че според нея правителствените действия определят сериозността на епидемията в отделните страни.

„Като здравен професионалист аз съм ужасена от случващото се в чужбина. Ако имахме смъртни случаи от рода на тези, отчетени в САЩ, Италия и Великобритания, бихме били съкрушени. Според мен това е директен резултат от правителствено бездействие. Вероятно COVID-19 щеше да вземе жертви, каквото и да бяхме направили, но десетки хилядите смъртни случаи в някои страни могат да бъдат сведени до лошите решения, взети от съответните правителства“, коментира тя.

„Оценявам сериозното отношение на нашето правителство към тази криза, дори и това да означава налагане на повече рестрикции върху начина ни на живот. Вярвам, че без карантинните мерки щяхме да имаме огромен брой пациенти“, добавя тя.

Тестови капацитет

Освен че предприе бързи и строги мерки, Нова Зеландия вложи големи усилия в масовото тестване. Сега страната има капацитета да обработва 8 000 теста на ден, обясни Ардърн миналата седмица. Това нарежда Нова Зеландия на челните места по тестване в световен мащаб.

По думите на Ардърн без ограничителните мерки показателят R0 (броят на хората, на които един заразен може да предаде вируса, е щял да бъде 2,5. Днес обаче той е 0,4, което означава, че един инфектиран може да предаде заразата на по-малко от един човек.

Ясна комуникация

Преди да бъдат предприети най-строгите мерки, жителите на Нова Зеландия са получили текстови съобщения, в които ясно са били описани мерките, които предвижда 4-то ниво на тревога.

„Това съобщение е за всички новозеландци. Разчитаме на вас. Мястото, на което е намирате тази вечер, е това, на което трябва да останете от днес насам. Вероятно мерките от 4-то ниво ще останат в сила за няколко седмици“, гласи част от съобщението.

31-годишната Кристин Нам от новозеландската столица Уелингтън заяви пред Си Ен Би Си, че комуникацията от страна на правителството е била ясна, конкретна и базирана на научни факти.

„От самото начало разбрах колко важно е да се спазват мерките. Правителството се справи много добре с управлението на очакванията на хората – казаха ни, че трябва да минат две седмици, преди да се разбере дали карантинните мерки имат ефект върху разпространението на вируса. Това направи решението на правителството лесно за разбиране и приемане“, казва тя.

Икономически последици

Макар че Нова Зеландия е спряла разпространението на вируса на своята територия, страната не е пощадена от икономическите последствия от пандемията, които засягат цялата планета.

Банките ASB и ANZ прогнозират 6-процентово свиване на икономиката на страната за 2020 г.

Миналата седмица парламентът на Нова Зеландия прие пакет от данъчни реформи, благодарение на които ще бъдат върнати над 3 млрд. новозеландски долара(1,8 млрд. щатски долара) на малките бизнеси. С това общата стойност на фискалните мерки, предприети в отговор на кризата, достига 23 млрд. новозеландски долара.

Самата Ардърн и нейните министри решиха да намалят заплатите си с 20% за 6 месеца в знак на солидарност с най-тежко пострадалите от кризата новозеландци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ