Карл Нехамер положи клетва като канцлер на Австрия

Карл Нехамер положи клетва като канцлер на Австрия

Карл Нехамер положи клетва като канцлер на Австрия

Карл Нехамер положи клетва като канцлер на Австрия, а заедно с него и останалите нови членове на правителствения екип на Австрийската народна партия (АНП). Церемонията се състоя в двореца Хофбург – официалната резиденция на държавния глава Александер Ван дер Белен, предава най-голямата обществена медия в страната ORF, цитирана от Агенция "Фокус". 

Шест министерства остават под ръководството на АНП. Нов министър на вътрешните работи – на мястото на Нехамер - е Герхард Карнер от Долна Австрия, а за министър на финансите е назначен предишният държавен секретар Магнус Брунер. 

Досегашният канцлер Александер Шаленберг се връща в Министерството на външните работи. Директорът на Щирийския университет Мартин Полашек поема поста министър на образованието от Хайнц Фасман. Федералният ръководител на Младежката АНП, Клаудия Плаколм, става държавен секретар в Канцлерството. Тя поема младежките програми от министъра на семейството Зузане Рааб. 

Ван дер Белен използва уикенда, а също и понеделника, за да разговаря с новите членове на правителството. Малко преди встъпването в длъжност той се срещна с Полашек. В събота президентът разговаря с избрания за канцлер Нехамер. След него държавният глава прие новия и стар външен министър Шаленберг и новия държавен секретар Плаколм. С Карнер и Брунер Ван дер Белен разговаря в неделя. 

"Важно е да имаме правителство, което е способно да действа бързо и да започне работата си. Трябва да се борим с пандемията, която изисква цялата ни сила", подчерта Нехамер след разговора с федералния президент в събота. 

Всъщност времето е от съществено значение, в края на краищата борбата с пандемията трябва отново да бъде на върха на дневния ред. Защото следващата седмица предстои не само проектът за ваксинация срещу COVID-19, но и решение за по-нататъшни мерки. Настоящият локдаун в цяла Австрия трябва да приключи в събота. 

Нехамер е бивш войник и съветник по комуникациите. Като основен приоритет в управлението му той посочи борбата срещу пандемията от COVID-19. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ