Катар ще се стреми да стане член на НАТО

Катар ще се стреми да стане член на НАТО

Катар ще се стреми да стане член на НАТО

Катарският министър на отбраната Халид бин Мохамед ал Атия заяви, че дългосрочните стратегически амбиции на страната му предполагат присъединяване към НАТО, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Катар се нареди сред най-значимите страни от региона, що се отнася до качество на въоръженията", по-специално благодарение на Запада, заяви той в интервю за местни издание по повод първата годишнина от кризата в Залива.

"Ние сме основен съюзник извън НАТО", посочи той и добави: "Амбицирани сме да станем пълноправен член, ако партньорството ни с НАТО се развива и ако имаме ясна видимост", подчерта той.

Катарският министър приветства укрепващите връзки със Северноатлантическия съюз и сподели, че Доха би могла да приеме "подразделения от НАТО или някой от специализираните им центрове".

Катар вече е предоставил на САЩ важната военна база Ал Удейд, посочва АФП.

Точно преди година Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет изведнъж скъсаха всички връзки с Катар. Обвиниха страната, че "финансира тероризма" и я упрекнаха, че се сближава с шиитски Иран, основния регионален съперник на Рияд, който доминира сред арабските петролни монархии от Залива, припомня агенцията.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ