Къде ще инвестират милионерите през 2021 г.?

Къде ще инвестират милионерите през 2021 г.?

Недвижимите имоти ще бъдат ключова инвестиция за лица с нетно богатство на активи, равно или по-голямо от 50 милиона долара през следващите месеци. Всъщност, 25% от тях възнамеряват да инвестират в недвижими имоти през 2021 г. като тази инвестиция ще бъде белязана от критерии за устойчивост, тъй като 45% от милиардерите значително увеличават интереса си към ESG инвестициите. Това е един от основните изводи от проучването The Wealth Report, изготвено от британската консултантска агенция за недвижими имоти Knight Frank, което разглежда тенденциите в сектора на недвижимите имоти през 2020 г., пише cincodias.elpais.com. 

Друг релевантен аспект е размерът на частния капитал, инвестиран в сектора на недвижимите имоти през последната година, и как той е разпределен между различните клонове на сектора. Например, 88,9 млрд. долара са инвестирани в жилища спрямо 124,3 млрд. през 2019 г. В офиси отиват 59,2 млрд. спрямо 89,6 млрд. през предходната година. В индустриални и логистични пространства са инвестирани 34 млрд. в сравнение с 48,7 млрд. през 2019 г. В търговията на дребно се инвестират 27,7 млрд., което е значително по-ниска цифра в сравнение с 43,5 млрд. през предходната година. За хотели - 13 млрд. в сравнение с 29,5 млрд. от предходните 12 месеца. 

Според тези данни жилищният сектор е отрасълът на недвижимите имоти, който се е представил най-добре на ниво инвестиции през 2020 г., особено основната площ на жилищния сектор, и е увеличил цените си с 1,9%.  

"Ниските лихвени проценти по ипотечните кредити, при исторически минимуми на някои пазари, търсенето на пространство след затварянето и промените в моделите на мобилност помогнаха за покачването на цените, на които станахме свидетели в новото строителство от висок клас тази година", обяснява Лиъм Бейли, глобален директор на Knight Frank. 

Тенденцията ще продължи и през 2021 година, тъй като 26% от гореспоменатите милиардери планират да си купят нов дом тази година, пише още изданието. Тази глобална тенденция съвпада със ситуацията на испанския пазар, където продажбите на жилищни сгради от висок клас продължават да нарастват. Въпреки факта, че по време на затварянето и най-тежките месеци на пандемията е имало етап на стабилност както в цената, така и в търсенето, всичко това сега се възстановява до предварително изразените нива. Налице е и промяна в предпочитанията на купувачите, особено на гражданите, които предпочитат домове, разположени в покрайнините на Мадрид, особено еднофамилни къщи с открити пространства като градина или тераса и с изглед.  

"Тази тенденция ще се задържи известно време", предупреждава Карлос Замора, партньор на консултантската компания, който очаква, че скоро отново ще видим как Мадрид и центърът на града възстановяват своето търсене и привлекателност, също и за международни инвеститори, чийто интерес към Испания и по-специално в столицата все още е силно. 

Според прогнозите на Knight Frank, цените на луксозните жилища ще нараснат в Мадрид с 3% тази година, като е най-известният испански град пред Барселона (2%). Сеул обаче ще бъде този с най-голямо увеличение със 7%, следван от Шанхай и Кейптаун, и двата с ръст от 5%. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ