Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври

Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври

Кипър отваря напълно енергийния си пазар от октомври, като целта на правителството е тази реформа да доведе до намаляване на цените на електричеството за потребителите. Проектът за инсталирането на система за управление на конкурентния пазар на електроенергия се финансира с близо 5 млн. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост, предава БНР. 

"Кипър навлиза в последния етап на подготовката за либерализация на енергийния си пазар, която предстои тази есен", съобщи енергийният министър Наташа Пилиду.

До април ще бъде завършена и ще започне тестването на софтуерната система за управление на конкурентния пазар на електроенергия, като пилотната ѝ фаза ще продължи до октомври.

Близо 5 млн. евро от Националния план за възстановяване и устойчивост са предназначени за тази система.

Сроковете и необходимите действия за осигуряване на плавното и безпроблемно отваряне на пазара бяха обсъдени на три срещи на президента на Кипър Никос Анастасиадис с участниците в процеса в рамките на една седмица, последната от които във вторник.

"Целта на правителството е функционирането на конкурентния пазар на електроенергия да предоставя на потребителите по-добри услуги на възможно най-ниските цени", подчерта президентът.

В същото време с 9 месеца се забавя изграждането на първия в страната терминал за внос на втечнен природен газ за производство на електроенергия, на който се разчита много за нейното поевтиняване. Основна причина са проблемите по време на пандемията. Новият срок за завършването на проекта е юли 2023 г. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ