Китай отзова протестно посланика си в Литва

Китай отзова протестно посланика си в Литва

Китай отзова протестно посланика си в Литва

Китай отзова посланика си от Литва заради решение на Вилнюс да открие дипломатическо представителство на Тайван в страната. Това съобщи Министерството на външните работи (МВнР) на КНР, пише ТАСС.

„Литовското правителство, игнорирайки многократните дипломатически послания и указания от Китай относно възможните последици, обяви, че ще позволи на тайванската администрация да създаде представителство от името на Тайван“, се казва в изявление на китайското министерство. Пекин изрази силен протест срещу тази стъпка и също така поиска Литва да отзове посланика си от КНР, се казва още в съобщението на китайското външно министерство

По -рано тайванският външен министър Джоузеф Ву заяви, че островът ще открие представителство в литовската столица. В отговор министърът на икономиката и иновациите на Литва Ausrine Armonaite подчерта, че Вилнюс ще отвори офис за продажби в Тайван през есента на 2021 г.

Пекин не контролира Тайван от 1949 г., но китайските власти продължават да разглеждат острова като част от територията си.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ