Климатичният феномен "Ла Ниня" се завръща

Климатичният феномен Ла Ниня се завръща

Климатичният феномен "Ла Ниня" се завръща

За втора поредна година започва климатичния феномен "Ла Ниня". Очаква се той да предизвика суши в Американския Запад и да засили и без това активния сезон на атлантическите урагани, предаде Асошиейтед прес.

Само пет месеца след края на явлението "Ла Ниня", започнало през септември 2020 г., американското Управление по изследване на океаните и атмосферата обяви, че е започнало ново охлаждане на Тихия океан. "Ла Ниня" обикновено причинява повече селскостопански щети в САЩ от Ел Ниньо и неутралните условия.

"Има 57% шанс явлението да е умерено и 15% да е силно", обясни Майк Халпърт от Управлението по изследване на океаните и атмосферата. Обикновено през втората година то не е толкова силно изявено, колкото през първата. Очаква се да продължи и през пролетта.

При "Ла Ниня" голяма част от Югоизточна Азия и Северна Австралия са по-дъждовни. Това вече проличава и в Индонезия. В Централна Африка и Североизточен Китай обикновено има засушаване. По-хладно обаче остава в Западна Канада, Южна Аляска, Япония, Корейския полуостров, Западна Азия и Югоизточна Бразилия. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ