Кристалина Георгиева: Ще трябва да се адаптираме към податлив на шокове свят
Ще трябва да се адаптираме към „податлив на шок свят“. Това заявява в публикувано днес интервю за The National, основният англоезичен вестник в Близкия Изток управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.
„Научихме се как да функционираме с пандемията около себе си, разположихме нашите учени, за да осигурим защита на хората си, сега сме по- ефективни с всяка [следваща] вълна, която идва, и ограниченията, които причинява, са по-леки.” Кристалина Георгиева е оптимист, че въздействието на вируса ще бъде с по-малка тежест, но в същото време споделя, че има други опасения и „несигурност“. Приоритетите на МВФ за 2022 г. включват подпомагане на хората и страните да се справят с последиците от пандемията за трета година, посочва тя.
Надявахме се да имаме повече инерция за възстановяване през тази година, но още през декември видяхме, че тази инерция отслабва, защото двата големи двигателя на растежа на световната икономика, САЩ и Китай, се забавяха, а след това ни удари Омикрон“, коментира още Кристалина Георгиева.
Като проблем, който изисква по-сериозно внимание тя откроява достъпа до финансиране, въпреки че "фондът е готов да подкрепи тези, които се нуждаят от него." По време на тази криза предоставихме близо 170 млрд. долара финансиране на 90 държави, направихме нещо забележително, което обедини членството за историческо разпределение на специални права на тираж от 650 млрд. долара, това е инжекция в рамото на глобалната икономика, обобщава Кристалина Георгиев
Проблем в настоящия момент е и инфлацията, защото се отразява на населението и бизнеса и може да доведе до затягане на финансовите условия, отбелязва още управляващият директор на МВФ. „Очакваме до края на 2022 г., началото на 2023 г., инфлационният натиск да отстъпи.”, казва тя. Кристалина Георгиева е „предпазлив оптимист“, че прекъсванията на веригата за доставки ще бъдат разрешени, така че да се облекчи инфлационният натиск и предупреждава, че други фактори, като „климатични шокове“, могат да окажат влияние върху цените на храните.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.