Лидерите на Европейския съюз одобриха споразумението за Брекзит

Лидерите на Европейския съюз одобриха споразумението за Брекзит

В рамките на извънредна среща на върха на Брюксел лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз одобриха условията на историческото споразумение за Брекзит. Това заяви Доналд Туск, председателят на Европейския съвет, в профила си в социалната мрежа Twitter.

"ЕС-27 одобри споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС)  и политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", гласи съобщението.

Предложеното от Лондон проектоспоразумение е било подкрепено след по-малко от един час дискусия.

Туск даде сигнал в събота, че сделката ще бъде одобрена, след като Испания се разбра с Великобритания за Гибралтар.

"Европейският съвет потвърждава отново решимостта на съюза поддържа възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство в бъдеще, в съответствие с политическата декларация", пише в официалното изявление.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че споразумението за Брекзит е най-доброто, което Великобритания би могла да получи. Той призова депутатите от британския парламент, които тепърва трябва да го одобрят, да го подкрепят.

„Щях да гласувам, ако бях британски депутат – заяви той. Това е най-доброто споразумение, което Обединеното кралство може да получи“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ