Лидерът на Хонконг призова протестиращите, окупирали университет, да се предадат

Лидерът на Хонконг призова протестиращите, окупирали университет, да се предадат

Лидерът на Хонконг призова протестиращите, окупирали университет, да се предадат

Главната администраторка на Хонконг призова протестиращите, блокирани в кампуса на университет в Коулун, да се предадат ако искат мирно решение, предаде Франс прес.

"Тази цел може да бъде постигната само с пълното сътрудничество на протестиращите и особено, разбира се, на бунтуващите се, които трябва да прекратят насилието, да сложат оръжие и да излязат мирно, следвайки инструкциите на полицията", заяви Кари Лам на първата пресконференция от началото на обсадата на Политехническия университет в неделя.

В кампуса остават още стотина души, съобщава Асошиейтед прес. Лам съобщи, че 600 души вече са напуснали университетските сгради. 200 от тях не са били навършили 18 години. Останалите 400 са арестувани, предава БТА.

Непълнолетните няма да бъдат арестувани веднага, но може по-късно да им бъдат повдигнати обвинения, уточни главната администраторка.

По предложение на Лам китайското правителство назначи днес нов началник на полицията на специалния административен регион, предаде ТАСС. Крис Тан встъпи в длъжност днес, заменяйки на поста Лу Вейцун.

В интервю за в. "Саут Чайна морнинг пост" Тан заяви, че силите на реда не могат да сложат край на протестите без активната подкрепа на населението и призова всички да осъдят протестите. Мълчанието и търпимостта "само подбуждат радикалите да продължават да създават хаос", подчерта той.

Тан добави, че полицията в Хонконг не използва неоправдана сила. Много нейни служители се подлагат на жестоки нападения и използват служебното си оръжие за самозащита, а не за да разпръсват протестиращите, подчерта новият началник на полицията.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ