Лондон изпревари Ню Йорк по доларови милионери

Лондон изпревари Ню Йорк по доларови милионери

Лондон изпревари Ню Йорк по доларови милионери

Лондон изпревари Ню Йорк като градът с най-много доларови милионери в света. Това става ясно от доклад, който проследява колко са спечелили най-богатите хора в света по време на пандемията на коронавируса, пише The Guardian. 

Близо 875 хиляди лондончани са доларови милионери с активи на стойност над 720 хиляди британски лири, според годишно проучване, проведено от консултанти по недвижими имоти Knight Frank, пише Агенция "Фокус". 

Оказва се, че всеки десети жител на британската столица е доларов милионер, което само подчертава социалното неравенство, преобладаващо в нея. В действителност, според правителството, над 2,5 милиона (или 28%) от жителите на града са категоризирани като „бедни“. Докладът показва, че 874 354 души в Лондон имат над 1 милион долара активи, включително имущество, което ги прави така наречените High Wealth Owners (HNWI) или собственици на голямо богатство. За сравнение, в Ню Йорк, който е на второ място, има 820 хиляди души, които могат да се похвалят с подобно състояние. 

Проучването показва също, че Лондон има най-голям брой „първокласни“ домове от всички градове в света, с над 68 000 жилищни единици на стойност над 2 милиона британски лири всяка. Пандемията отбеляза скок в суперскъпите продажби на недвижими имоти, тъй като богати чуждестранни инвеститори се възползваха от отслабването на паунда и данъчните облекчения от Брекзит, обяснява вестникът. 

Лондон също се нарежда на върха сред градовете, които привличат богати хора със своя начин на живот. Според изследванията на Knight Frank, сред изискванията на богатите в тази категория са ресторанти, със звезди на Мишлен, опери и театри, университети, спортни и търговски центрове. 

Предполага се, че Лондон се е възползвал отчасти от притока на богати хонконгци. Много от тях напуснаха бившата британска колония на фона на опасенията, че Китай може да затегне политиката си в региона. 

Според отделно проучване на адвокатска кантора Bates Wells броят на така наречените златни визи, издадени миналата година на хора от Хонконг, се е увеличил с 68%. Получателят на такъв документ трябва да инвестира най-малко 2 милиона британски лири в икономиката на Обединеното кралство.

Междувременно, според Министерството на труда и пенсиите, столичният район изпреварва останалата част на Великобритания по броя на семействата с ниски доходи. 28% от жителите на столицата са класифицирани като „бедни“, в сравнение с 22% средно за страната. Тази цифра нараства до 32% за тези, които живеят във вътрешния Лондон. Според официалната статистика 800 000 (39%) лондонски деца живеят в бедност. Това е най-високото ниво от началото на събирането на информация през 1994 г., отбелязва The Guardian. 

По данните на доклада на Knight Frank, икономическите затруднения, причинени от пандемията, са засегнали милиони хора със скромни доходи. В същото време тези, които вече са били много богати, са успели да увеличат състоянието си. Повече от 6000 души се присъединиха към редиците на супербогатите през 2020 г., тъй като тези от най-добрите 0,1% успяха да умножат своите и без това огромни състояния въпреки пандемията. Броят на „лицата със свръхвисоко ниво на собствен капитал“ (UHNWI), т.е. с активи на стойност над 30 милиона долара, през този период се е увеличил с 2,4% до 520 хиляди. 

Най-богатите хора в света се страхуват, че нарастващото неравенство може да накара правителствата да наложат данъци върху богатството. Такива мерки вече са предприети в Аржентина, Боливия и Мароко. 

Трима видни британски икономисти препоръчаха събиране на еднократна сума от всички граждани, чиито активи, включително имущество, надвишават 500 хил. британски лири. Според експерти, ако се събира 1% данък върху тези хора за пет години, може да се събере 260 милиарда лири - достатъчни, за да покрият всички годишни разходи на Националната здравна служба на Обединеното кралство, отбелязва The Guardian.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Apple представи първите си очила за смесена реалност
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици