Младежи „осиновяват“ баби и дядовци в Боливия

Младежи „осиновяват“ баби и дядовци в Боливия

Младежи „осиновяват“ баби и дядовци в Боливия

Серхио Роюела живее далеч от роднините си в Боливия и е разтревожен за това как се справят с карантинните мерки, наложени от временно изпълняващата длъжността президент Хеанин Анйес.

Отдалечен от семейството, той решава да си „осинови“ свой възрастен съсед, за който да се грижи по време на пандемията. Така се ражда инициативата „Осинови си баба или дядо“, в която млади помагат на възрастни в безпрецедентната криза, съобщава „Асошиейтид Прес“.

До момента повече от 20 младежи са се присъединили към Роюела, който сега действа като техен координатор. Той е поел грижата за 97-годишния Оскар Хемио и 62-годишната Инес Уррело, които живеят в малка постройка в района на столицата Ла Пас, след като домът им е бил разрушен от свлачище през 2019-а. Роюела често им напомная да спазват социална дистанция и добра хигиена.

Ана Роса Гусман също участва в благотворителната кампания. „Бях отгледана от баба си и дядо си, които починаха. За мен е важно да имаме такива хора в живота си и да им осигурим по-добро качество на живот в тези времена, в които се нуждаят от това“, коментира тя.

Близо 1 млн. или 10% от населението на Боливия е застаряващо. За него правителството е осигурило пакети с продукти, но по-бедните нямат възможност да ги вземат по различни причини. Сред тях е и Доминга Адувири, която не разполага с документ за самоличност. 31-годишната архитектка Вилмер Гутиерес, която я е „осиновила“, е решена да се справи с проблемите на възрастната дама.

Към 3 май в южноамериканската държава от COVID-19 са починали 76 души, като повече от половината от тях са в напреднала възраст.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ