НАСА ще тества лазери за комуникация в Космоса

НАСА ще тества лазери за комуникация в Космоса

НАСА ще тества лазери за комуникация в Космоса

Използването на невидими лазери в Космоса може да изглежда като част от фантастичен сюжет, но всъщност е реалност. Нова демонстрация на лазерни комуникации на НАСА може да промени начина, по който агенцията комуникира с бъдещи мисии в Слънчевата система, пише CNN.

Тези устройства може да допринесат за повече видеоклипове и снимки с разделителна способност по-добра от всякога. Мисията трябва да стартира на 5 декември от Кейп Канаверал в американския щат Флорида, на борда на сателит 6 от програмата за космически тестове на Министерството на отбраната на САЩ.

От 1958 г. насам НАСА използва радиовълни за комуникация с астронавтите и космическите мисии. Те имат доказан опит, но мисиите стават все по-сложни и събират повече данни от преди. Чрез лазерите може да се изпращат данни до Земята от орбита, в някои случаи със скорост от 1,2 гигабита в секунда, което се равнява на изтегляне на цял филм за по-малко от минута.

Това ще подобри скоростта на предаване на данни. Инфрачервените лазери, които са невидими за очите ни, имат по-къси дължини на вълните от радиовълните, така че могат да предават повече данни наведнъж.

Използвайки системата с радиовълни, ще са необходими девет седмици за изпращане на пълна карта на Марс. Лазерите могат да го направят за около девет дни.

По време на демонстрацията ще се изпращат и получават данни от Космоса до две оптични наземни станции в Калифорния и в Хавай. Те могат да приемат светлината от лазерите и да я транслират до цифрови данни.

Смущението при наземните лазерни приемници е свързано с атмосферната обстановка, като облаци и турбуленция, които могат да попречат на лазерните сигнали, пътуващи през атмосферата. Когато мисията бъде изведена в орбита, екипът в оперативния център в Ню Мексико ще активира демонстрацията и ще направи подготовка за изпращане на тестове до наземните станции.

Очаква се експериментите да продължат две години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ