Нетаняху обвини президента на Палестина в отричане на Холокоста

Нетаняху обвини президента на Палестина в отричане на Холокоста

Нетаняху обвини президента на Палестина в отричане на Холокоста

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини президента на Палестина Махмуд Абас в антисемитизъм и отричане на Холокоста, след като палестинският лидер намекна в реч, че преследването на евреите през годините е било предизвикано от тяхното поведение, предаде „Ройтерс“.

„Явно, ако си човек, който веднъж отрича Холокоста, винаги си оставаш такъв.“, написа Нетаняху в Twitter.

„Призовавам международната общност да осъди тежкият антисемитизъм на Абу Мазен(Абас), поведение, което отдавна трябваше да бъде изкоренено от този свят“, добави израелският премиер.

В своята реч Абас заяви, че евреите, които са живели в Европа, са ставали жертви на кланета и преследване „на всеки 10-15 години от 11-ти век, чак до Холокоста.“

„Казват, че омразата към евреите се дължи на тяхната религия, но тя по-скоро е свързана с обществената им функция. Така че, враждебните настроения, които са се разпространили срещу евреите в Европа, не са били заради тяхната религия, а заради работата им като лихвари и банкери.“, каза Абас, цитирайки книги на еврейски автори.

Изказването на палестинския лидер бе посрещнато с остри критики от еврейските лидери по цял свят, като американският посланик в Израел Дейвид Фридман заяви, че Абас e „стигнал ново дъно“.

„Абас показа примитивен антисемитизъм, но по-шокиращото е, че той претендира да е човек, който иска мир с Израел, а същевременно с това разпалва религиозна и националистическа омраза срещу евреите и Израел“, каза говорителят на израелското външно министерство Емануел Нахшон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ