Нобелът по икономика отива при трима изследователи от САЩ

Нобелът по икономика отива при трима изследователи от САЩ

Нобелът по икономика отива при трима изследователи от САЩ

Трима икономисти, работещи в американски университети си поделят тазгодишната Нобелова награда по икономика за трудовете си по извличането на заключения от непреднамерени (естествени) експерименти, обяви Нобеловият комитет на церемонията, предавана онлайн.

Единият от наградените Дейвид Кард от Университета Бъркли (роден в Канада), получава половината от наградата за изследването си на ефектите върху пазара на труда от промяната на минималната заплата, имиграцията и образованието. Неговото заключение е, че не е задължително повишаването на минималната заплата да означава съкращения на нискоквалифицирания персонал.

Останалата половина се поделя между Джошуа Ангрист от Масачузетския технологичен университет и Гуидо Имбенс (роден в Нидерландия) от Университета Станфорд, които работят в екип. Те са отличени за изследване, което показва, че точни заключения относно причина и ефект може да бъдат извлечени от естествени експерименти.

Тримата учени "напълно са преоформили емпиричната работа в икономическите науки", заяви Нобеловият комитет.

Кард е роден през 1956 г. в Канада. Той е отличен за емпиричния си принос към анализа на причинно-следствените връзки в икономиката на труда. Джошуа Д. Ангрист е роден в САЩ през 1960 година. Имбенс е от нидерландско-американски произход, роден е през 1963 година и  преподава в Станфордския университет.

"Изследванията на Кард по основни въпроси за обществото и методологичният принос на Ангрист и Имбенс са показали, че естествените експерименти са богат източник на знания", каза Петер Фредриксон, председател на комитета по икономически науки, цитиран от Асошиейтед прес.
"Техните изследвания съществено подобриха способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което е от голяма полза за обществото", допълни Фредриксон.

За разлика от другите Нобелови награди, призът за икономика не е част от завещанието на Алфред Нобел, а е учреден от шведската централна банка в негова памет през 1968 година. Това е последната награда, обявявана всяка година.

Премията, която лауреатите ще си поделят, тази година е 10 милиона крони (1,1 млн. долара), колкото са и наградите за медицина, физика, химия, литература и мир.  За сравнение миналата година наградата от около 1 млн. долара отиде при икономистите Пол Милгром и Робърт Уилсън, които разработиха нов метод за по-ефективно провеждане на тръжни процедури.

А критици отбелязват, че наградата за икономика трябва да се дава по-често на жени, тъй като от първото й връчване досега само 2 жени са били отличени с нея.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ