"Ню Йорк таймс": От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?

Ню Йорк таймс: От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?

Забраната на Израел да допусне на своя територия две депутатки в американския Конгрес от Демократическата партия с изявени пропалестински възгледи е основна тема в днешните американски и британски издания, които посочват, че това решение е било взето под натиск от страна на Тръмп.

"От какво се страхуват Тръмп и Нетаняху?" пита в. "Ню Йорк таймс в заглавие на редакционна статия, цитирана от БТА. Недопускането на Илхан Омар и Рашида Тлаиб в еврейската държава показва слабост и нетърпимост, а не сила, пише изданието. Вестникът изтъква, че е трудно да се приеме идеята, че американски президент ще окаже натиск върху Израел, за да откаже достъп на двама членове на Конгреса на САЩ. Не останаха много традиции, които Тръмп да не е потъпкал, откакто влезе в Белия дом, но да изложи на риск и то толкова цинично специалните отношения на Америка с Израел, само за да погъделичка редовите си фанатични привърженици, да използва по толкова глупав начин чуждестранен лидер, за да накаже собствените си политически противници, да демонстрира така нахално липса на уважение към най-елементарните демократични принципи, е нов момент, дори за него, смята "Ню Йорк таймс".

Въпреки че на Нетаняху му предстоят трудни избори идния месец, за които той наистина много се нуждае от подкрепата на раздробената дясна политическа база, смяташе се, че той е склонен да позволи на двете парламентаристки да дойдат в Израел "от уважение към американския Конгрес и великия съюз между Израел и Америка", както мъдро каза миналия месец неговият посланик във Вашингтон Рон Дермер. Вчера обаче Нетаняху малодушно се огъна под натиска на Тръмп, заключава вестникът.

Това е жалко, както гласи една от любимите фрази на Тръмп. Жалко е, че двама лидери - всеки от които прави всичко възможно да изглежда твърд пред редовите си избиратели, излагат на риск отношенията между две партии и два народа, градени с поколения. Само слаби лидери биха рискували толкова много за толкова нищожни резултати. С каква цел? За да спечелят няколко политически точки срещу двама от най-новите членове на Конгреса?

Макар много американски президенти да са се опитвали да влияят на израелски решения по време на арабско-израелския конфликт, обикновено са го правили дипломатично и в подкрепа на американските интереси. За разлика от тях, Тръмп оказа натиск върху Нетаняху, както би го направил върху свой служител и в пряко нарушение на това, което президентът на САЩ би трябвало да прави, когато демократично избрани законодатели са заплашени с недопускане от лидер, който му е съюзник.

Изданието "Политико" пише, че Нетаняху се държи по същество като израелски републиканец и изтъква, че решението на израелското правителство да не пусне Омар и Тлаиб в страната разкрива дълбоките връзки между партия "Ликуд" и Републиканската партия в САЩ, започнали преди повече от десетилетие. Тези връзки се очаква да се засилят пред идните месеци. Тръмп се опитва да вбие клин между демократите от еврейски произход и останалата част от партията по отношение на политиката към Израел в кампанията си за преизбиране. Нетаняху, който на 17 септември ще се бори на парламентарни избори, ентусиазирано прегърна искането на американския президент. Няма голяма разлика между Нетаняху и републиканците, поне между него и избраните републикански лидери", каза Мат Брукс, изпълнителен директор на Републиканската еврейска коалиция.

Колегата на Брукс - Джереми Бен-Ами от свързаната с демократите група "Джей стрийт", се съгласява с него, но използва по-остри думи. "Нетаняху е по същество израелски републиканец", каза Бен-Ами, който вярва, че тези политически връзки са вредни за американско-израелската политика, докато Брукс е на обратното мнение. "Политико" отбелязва, че докато допитванията и изборните данни сочат, че гласоподавателите от еврейски произход все още преобладаващо подкрепят позициите и кандидатите на демократите, консервативните активисти, които са евреи, вярват, че настъпва промяна към по-добро.

Британският в. "Гардиън" подчертава в заглавие, че решението на Израел да не допусне Омар и Тлаиб поражда много критики. Те се споделят от водещи демократи във Вашингтон, кандидати за номинация за президентските избори през 2020 г., и дори от произраелски групи, пише вестникът. "Отказването на достъп на членове на Конгреса на САЩ е признак за слабост, не за сила", каза в изявление лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър, който е твърд привърженик на Израел. "Това само ще накърни връзките САЩ-Израел и подкрепата за Израел в Америка". "Никое демократично общества не трябва да се страхува от от открит дебат", добавя Шумър, цитиран от "Гардиън".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ