Папа Франциск призовава световните лидери за радикален климатичен отговор

Папа Франциск призовава световните лидери за радикален климатичен отговор

Папа Франциск призовава световните лидери за радикален климатичен отговор

Папа Франциск призова световните лидери, които ще се срещнат на климатичната конференция на ООН в Глазгоу COP26, да осигурят „ефективни отговори“ на извънредната ситуация в околната среда.

В свое послание, записано за „Би Би Си“, главата на Римокатолическата църква говори за кризите, включително пандемията от COVID-19, измененията в климата и икономическите трудности, и призова за отговор с визия и радикални решения, за да не се губят възможности.

„Можем да се изправим срещу тези кризи, като се оттеглим в изолационизъм, протекционизъм и експлоатация или можем да видим в тях реален шанс за промяна“, обеляза папа Франциск.

Той изтъкна необходимостта от „обновено чувство за споделена отговорност за нашия свят“, добавяйки, че „всеки от нас – който и да е и където и да е – може да изиграе своята собствена роля в промяната на нашия колективен отговор на безпрецедентната заплаха от изменението на климата и деградацията на нашия общ дом“.

Днес папата посреща американския президент Джо Байдън във Ватикана. Днешното му послание напомня за акцента върху екологията, който постави в управлението си. В своите речи Франциск често говори за климатичната криза и през 2015 г. публикува папски документ с фокус върху проблема.

В текста, озаглавен „за грижата на нашия общ дом“, той осъди унищожаването на околната среда, подчерта необходимостта от предприемане на смекчаващи мерки и даде недвусмислено одобрение за това, че изменението на климата до голяма степен е предизвикано от човека.

По-рано този месец папа Франциск събра около 40 религиозни лидери от цял свят, за да подпишат съвместен документ, призоваващ COP26 да се придържа към обещанията за глобалното затопляне, въглеродната неутралност и подкрепата за по-бедните нации за преминаване към чиста енергия. Лидерите се ангажираха да образова и информират за климатичната ситуация.

Очакваше се главата на Римокатолическата църква да присъства на конференцията в Глазгоу, но в последния момент Ватиканът обяви, че той няма да замине, без да се посочва причина за това.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ