Пекин: САЩ са истинската заплаха за световната търговия

Пекин: САЩ са истинската заплаха за световната търговия

Пекин: САЩ са истинската заплаха за световната търговия

Китайското външно министерство заяви, че Вашингтон, а не Пекин, заплашва световната финансова система, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп нарече „грешка“ подкрепата на САЩ за влизането на Китай в Световната търговска организация(СТО) през 2001 г., предаде агенция Ройтерс.  

В доклад на Службата на търговските представители на САЩ (USTR), който бе представен миналата седмица, се посочва, че правилата на СТО са се оказали неефективни, за да убедят Китай да поеме пазарно-ориентиран търговски модел и че американската администрация е направила грешка като е подкрепила приемането на Китай в търговската организация при тези условия.  

Освен това, миналата седмица стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп обмисля налагането на голяма „глоба“ срещу Китай заради кражба на интелектуална собственост.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин заяви, че след присъединяването на Китай към Световната търговска организация страната стриктно спазва правилата на институцията, изпълнява своите задължения и допринася за развитието на многостранната система.

„Мисля, че всички виждат, че едностранния подход на САЩ и обвиненията за едностранчивост, отправени от там,  представляват безпрецедентно предизвикателство за многостранната търговска система. Много членове на СТО изразиха притеснения за това.“, каза Чунин.

„Надяваме се, че САЩ ще могат да видят Китай по друг начин и че самите те ще предприемат стъпки за защита на многостранната търговска система“,, добави Чунин.

След като американският президент Доналд Тръмп представи доктрината „Америка на първо място“, Китай опитва да си изгради имиджа на защитник на световната търговия, въпреки множеството критики на чуждестранните компании и правителства срещу строгите законови регулации на китайския пазар, които ограничават собствеността на международните инвеститори в местните компании.

Много експерти в Пекин смятат, че Вашингтон не е готов да плати тежката икономическа цена, която е необходима за промяна на търговския дисбаланс между двете страни, след като търговският дефицит на САЩ с Китай нарасна с 10% през 2017 г. до 275.8 млрд. долара.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ