Путин: ЕК сгреши като се отказа от дългосрочните договори за газ

Путин: ЕК сгреши като се отказа от дългосрочните договори за газ

Путин: ЕК сгреши като се отказа от дългосрочните договори за газ

Европейската комисия допусна грешка, отказвайки се от дългосрочните договори и преминавайки към борсова търговия с газ. Това каза днес руският президент Владимир Путин на заседание по въпросите на енергетиката, цитиран от информационните агенции.

Практиката на европейските ни партньори още веднъж потвърди, че те допуснаха грешка, отбеляза Путин. Той припомни, че са водени разговори още с предишния състав на Еврокомисията, чиято дейност изцяло е била насочена към отказ от дългосрочните договори и преминаване към борсова търговия с газ.  "И се оказа, че тази политика е напълно погрешна", отбеляза руският президент, припомняйки, че в резултат цената на газа в Европа сега преминава всички исторически рекорди. Русия увеличава газовите доставки за Европа, включително през Украйна, отбеляза Путин, цитиран от Ройтерс. По думите му увеличението на транспорта на синьо гориво през Украйна за първите 9 месеца на текущата година е 8 на сто. Държавният глава прогнозира също така, че руските продажби на газ за Европа тази година могат да достигнат нов рекорд.

Междувременно от ЕК обявиха, че обмислят като защитна мярка колективно договаряне и купуване на газ, по подобие на механизма с общите заявки за ваксини миналата година.

Енергийната криза в Европа няма нищо общо с Русия, заяви по-рано днес по време на седмичната си телепресконференция говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес. Редица европейски страни смятат, че Москва е отговорна за поскъпването. "Настояваме, че Русия няма и не може да има никаква роля в това, което се случва на пазара на газа в Европа", коментира Песков, като отново подчерта, че Москва няма нищо общо с тази криза. "Русия е изпълнявала, изпълнява и ще продължи да изпълнява по отговорен начин задълженията си по съществуващите договори", добави Песков, посочвайки като фактори за повишаването на цените икономическото възстановяване, малките запаси от газ и спада в производството на вятърна енергия в Европа.

Цените на газа поставиха нови рекорди днес, скачайки с 25 процента на европейските пазари на фона на нарасналото търсене преди предстоящия зимен сезон, съчетано с ограниченото предлагане и намалелите запаси. Някои страни в Европа, както и САЩ обвиниха Москва, че не отваря достатъчно кранчетата, за да може по-бързо да пусне "Северен поток-2". В същото време президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, приемайки новия представител на ЕС в страната Петер Михалко, че Баку планира да работи с блока за разширяване на географията на доставките на газ за Стария континент, предаде ТАСС.
"Азербайджанският газ вече се доставя на европейските пазари. Разбира се, плановете ни не се ограничават с проекта за Южния газов коридор. Можем да сме доставчик на газ за много други страни в ЕС. Планираме да работим с Брюксел за разширяване на географията на доставките ни - особено сега, през зимата, когато всички виждат, че алтернативният източник е въпрос на енергийна безопасност", каза държавният глава, чието изказване е публикувано на сайта на президентството

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ