Путин ще работи за „Русия за хората“ (снимки от инаугурацията)

Путин ще работи за „Русия за хората“ (снимки от инаугурацията)

Путин ще работи за „Русия за хората“ (снимки от инаугурацията)

Смятам за свой дълг и смисъл на целия си живота да направя всичко за Русия, за нейното настояще и бъдеще – мирно и процъфтяващо, за просъществуването на нашия велик народ, за благополучието на всяко семейство – това декларира Владимир Путин в реч след официалното си встъпване в длъжност като президент на Русия за четвърти път днес.

Тържествената церемония започна в 12.00 ч. московско време в Големия кремълски дворец. Путин положи клетва, която се състои от 33 думи, с ръка върху специално изработено за церемонията копие на конституцията.

След като прие и президентския знак, встъпването му в длъжност като президент на Русия за четвърти път бе обявено тържествено от председателя на Конституционния съд Валерий Зоркин.

В тези минути, особено остро осъзнавам огромната си отговорност пред всеки от вас, пред всички наши многонационални народи, пред Русия – страна на грандиозни победи и постижения, заяви още руският президент в тържественото си слово

"Русия за хората" е ключов ориентир за мен, добави Путин и подчерта, че Русия трябва да бъде съвременна и динамична, „смело да приема предизвикателствата на времето, защото историята не прощава отпускане.“ На Русия са й нужни пробиви във всички сфери на живота, а на това е способно само общество без „дремеща защита“ и „бюрократични мъртви души“, отбеляза той. „Понятия като репутация, чест, отзивчивост и откритост трябва да са норма на живот за всички преставители на власта, от всички нейни нива“, каза още Путин.

Русия трябва да върви в крак с времето и да бъде открита за диалог, подчерта още той.

В словото си Путин заяви още, че разчита на дръзновението на младежта и нейната способност да стане лидер на промяната. Освен това Путин обеща да отдели особено внимание на подкрепата на майчинството и отглеждането на деца.

Това е четвъртият мандат на Владимир Путин като държавен глава. Първите му два мандата бяха от по четири години, припомни ТАСС. След поправка в Конституцията, президентският мандат беше удължен на 6 години. Путин застъпи първият такъв срок през 2012 година, а новите му правомощия ще продължат до 7 май 2024 година. Съгласно чл. 81 от руската Конституция, „едно и също лице не може да заема президентска длъжност два последователни мандата ".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ