Ратко Младич окончателно с доживотна присъда за геноцид

Ратко Младич окончателно с доживотна присъда за геноцид

Ратко Младич окончателно с доживотна присъда за геноцид

Хагският трибунал потвърди присъдите на бившия военния командир на босненските сърби Ратко Младич за геноцид и други престъпления по време на войната в Босна (1992-1995 г.), както и доживотната му присъда, съобщи Асошиейтед прес. Това беше последното обжалване, на което той имаше право.

Делото срещу него започна през 2012 г.

Той бе обвинен от Международния трибунал за бивша Югославия за военни престъпления по време на конфликта в Босна и Херцеговина между 1992 и 1995 г. Младич е обвиняван в геноцид, престъпления против човечеството и нарушаване на законите и обичаите, по които се води война.

Процесът е един от най-значимите в 20 годишната история трибунала в Хага. 16 години той беше издирван от международното правосъдие, докато не беше арестуван от властите в Сърбия на 26 май миналата година. Генералът отказа да говори за обвиненията срещу него, поради което беше записано, че той не се признава за виновен.

Обсадата на Сребреница, известна като „клането в Сребреница” и последвалите масови разстрели на мъжете в града са смятани за един от най–кървавите моменти от войната в Босна и Херцеговина. Младич е обвиняван и за снайперисткото нападение над босненската столица Сараево в резултат на което бяха убити хиляди мирни жители.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ