Румъния отново отваря ТЕЦ-овете на въглища

Румъния отново отваря ТЕЦ-овете на въглища

600 души ще бъдат назначени отново във въгледобивния сектор, което ще доведе до увеличаване с 300 мегавата на енергийните ресурси на Румъния. Това заяви председателят на румънския Сенат и лидер на Национално-либералната партия (НЛП) Флорин Къцу, цитиран от сайта Зиаре, предава БТА. 

"Вчера имаше един по-дълъг разговор за енергията. Снощи премиерът се срещна с представителите на Енергийния комплекс Мунтения и с тези на (Енергийния комплекс) Хунедоара, за да бъдат стартирани отново тези мощности, които използват въглища", заяви Къцу.

"Ясно е, че в тази сложна ситуация цяла Европа търси алтернативни източници, за да произвежда енергия. А Румъния имаше вече тези ресурси. Ще видим дали ще трябва да внасяме и въглища. Ще бъдат добавени 300 мегавата. Това означава, че ще трябва да назначим около 600 души отново в минния сектор, което е добра новина за тези хора", посочи лидерът на НЛП, която участва заедно със Социалдемократическата партия и Демократичния съюз на унгарците в Румъния в коалиционно правителство.

През лятото на миналата година министерството на енергетиката обяви, че над 8000 миньори от Енергийните комплекси Олтения и Хунедоара ще бъдат съкратени в рамките на мерките за декарбонизация на енергетиката на страната. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ