Русия започва да развива мащабна концепция за яхтен туризъм

Русия започва да развива мащабна концепция за яхтен туризъм

Русия започва да развива мащабна концепция за яхтен туризъм

Правителството на Руската федерация одобри концепцията за развитие на яхтен туризъм в страната за периода до 2030 г., изготвена от Федералната агенция по туризъм. Тя определя целите и приоритетните области на яхт туризма в Русия, като се вземат предвид икономическите, географските, инфраструктурните и законодателните особености на страната ни, както и световният опит в тази област, предава ТАСС

Концепцията предвижда създаването на обширна мрежа от съвременни яхтени пристанища в Русия, които ще са многофункционални целогодишни туристически комплекси с хотели, конгресни центрове, спа комплекси, фитнес зали, магазини, ресторанти, музеи, магазини за сувенири и пешеходни зони.

Разширяването на яхтената инфраструктура ще създаде нови работни места, ще насърчи развитието на крайбрежното пътническо корабоплаване, събитийния туризъм, спорта и дейностите на открито. Предлага се също да се създадат условия за привличане на чуждестранни туристи. Планира се стартиране на нови образователни програми в областта на яхт туризма, които ще подобрят нивото на обслужване в тази област.

Според Федералната агенция по туризъм в Русия центровете на яхтен туризъм включват Краснодарска територия, Република Крим и Севастопол, редица волжски градове, Москва, Санкт Петербург, Приморски край. Почивка на вода с помощта на яхти е популярна в регионите, разположени по крайбрежието на Волга, в Република Татарстан, Перм, Приморски територии, Ростов, Ленинград, Архангелск, Калининградска област, в Република Крим.

Както отбелязва Федералната агенция по туризъм, яхтингът е един от най-печелившите и търсени видове туризъм в света, тъй като съчетава активен отдих край водата, забавления и възможност да си починете от суматохата на града. В страни с развита яхтена инфраструктура този вид туризъм представлява до една четвърт от приходите на хотелиерството. В същото време Федералната агенция по туризъм смята, че в Русия, въпреки големия брой езера, реки и морета, туризмът с яхти все още не е достатъчно развит. 

"Приемането на концепцията е важно решение за засилване на развитието на яхтен туризъм в Русия. Това е много перспективна област, която може да бъде развита във всеки регион на страната ни. Въз основа на концепцията ще бъде създадена пътна карта - конкретен план за действия и мерки. Планира се актуализиране на мерките за държавна подкрепа за яхтен туризъм, включително програми за малък и среден бизнес, и коригиране на държавните програми, свързани с този вид туризъм", обясни ръководителят на Федералната агенция по туризъм Зарина Догузова.

Според нея прилагането на мерките, предложени в концепцията, ще разсее мита за първокласното качество на яхтения туризъм и ще формира достъпни оферти за пътуващите. "Всичко това трябва да увеличи инвестиционната привлекателност на индустрията, да привлече нов персонал и да създаде нови модерни места за пътуване", заключи Догузова. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ