Русия започна учения в Балтийско море, Украйна разгръща отбранителна линия

Русия започна учения в Балтийско море, Украйна разгръща отбранителна линия

Двадесет руски военноморски плавателни съда започнаха днес учения в Балтийско море, предаде Ройтерс, като се позова на агенция РИА Новости. Агенцията цитира Балтийския флот на Русия, според който маневрите ще бъдат съсредоточени върху военноморската и противовъздушната отбрана. Събощението идва след като по-рано днес НАТО обявии планове за подсилване на отбранителната си линия в Източна Европа с повече военни кораби и самолети, включвайки в плановете си и Балтийско море.

Русия предупреди, че ще "отговори по подходящ начин", ако САЩ увеличат военното си присъствие в Източна Европа, след като в комюникето на НАТО беше специално отбелязано, че американското правителство обмисля подобен ход.

На този фон Украйна се готви за военен сблъсък, стана ясно от изявление на украинския министър на отбраната Алексей Резников. Извършва се разгръщане на националната съпротива, по-специално териториалната отбрана и то ще продължи денонощно, каза той като призова украинците да обмислят присъединяването си към отбранителните сили на страната, съобщава "Украинска правда".

Министърът коментира, че подкрепата на международната общност помага за "усмиряване" на отсрещната страна. Но е важно ситуацията да се оцени реалистично и "да се знае, че Украйна ще трябва в крайна сметка да се защитава със собствени сили.", подчерта той. По думите му към момента страната има достатъчно оръжие и боеприпаси.

Министерството на отбраната ще започне много скоро системна информационна кампания за "гражданите, които искат да служат в силите за териториална отбрана или в съответния резерв."

В същото време Русия отрича да планира нападение срещу Украйна и на свой ред обвини днес Киев, че подготвя атака срещу подкрепяните от Москва проруски сепаратистки райони в източната част на страната.

Нов опит за успокояване на напрежението по дипломатически път ще бъде направен на 26 януари. Политически съветници от Русия, Украйна, Франция и Германия ще се срещнат в Париж вдругиден за кръг от преговори в т.нар. "нормандски формат" на фона на засилващата се конфронтация между Русия и Запада. Информацията за предстоящи четиристранни преговори бе съобщена от източник от руската делегация, предаде Ройтерс.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ