САЩ обмислят персонални санкции срещу Путин

САЩ обмислят персонални санкции срещу Путин

Съединените щати не изключват налагането на персонални санкции срещу руския президент Владимир Путин при евентуална инвазия в Украйна. Това стана ясно по време на брифинг на Джо Байдън около 21:00 ч. българско време снощи в Белия дом на фона на засилването на военното присъствие по източния фланг на НАТО. Байдън направи изявление, след като проведе онлайн съвещание с лидерите на Франция, Германия, Италия, Великобритания и Полша, както и с ръководителите на ЕС и НАТО. "Имах много, много добра среща, пълно единодушие с всички европейски лидери", отбеляза американският президент.

"Нека изясня на президента Путин едно нещо - ако реши да започне инвазия в Украйна, ще има сериозни последствия, включително икономически санкции. Чувствам се длъжен да засиля нашето присъствие, присъствието на сили на НАТО по Източния фронт, Полша, Румъния. Ако реши да нахлуе с всички тези части, които в момента са разположени по границата с Украйна, това би била най-мащабната инвазия от Втората световна война насам. Това би променило света", заяви Байдън.

На въпрос дали идеята за „стабилни, предвидими отношения“ с Русия все още е възможна президентът отговори с: „Ще видим. Останете на линия, както се казва“. 

След разговорите между Байдън и европейските лидери Пентагонът обяви, че поставя 8500 американски военни в готовност при нужда да бъдат изпратени в Европа в кратки срокове, на фона на кризата Русия-Украйна. Решението дали и кога да стане това трябва да бъде взето от НАТО. Тези сили ще бъдат разположени светкавично на европейска земя, само ако НАТО задейства силите си за бързо реагиране и няма да бъдат дислоцирани в Украйна, уточни Джон Кърби, говорител на Пентагона. "На тези войски не е възложена мисия. Няма заповеди за разполагане. Разпоредено им е да бъдат в готовност, в някои случаи, за много по-кратко време от обикновено", допълни той.

Междувременно в свое интервю за „Блумбърг“ вчера зам.-секретарят по финансите на САЩ, Уоли Адейемо, коментира, че икономическите санкции на страната му и европейските съюзници са „в готовност“ да бъдат наложени. „Имаме внимателно разработен набор от санкции, които биха имали значително въздействие върху руската икономика“, каза той. „Всички опции са на масата“, допълни Адейемо.

В отделен брифинг говорителят на Държавния департамент на Щатите, Нед Прайс, засегна и разполагането на руски военни части на територията на Беларус, като нарече това „причина за дълбока загриженост“. По думите му тези действия застрашават суверенитета на страната.

Днес председателят на Държавната дума на Русия, Вячеслав Володин, коментира намеренията за санкции срещу Путин в платформата Telegram. Според него на Щатите не им харесва „факта, че Руската федерация стана силна и независима при президента Владимир Путин“. Той допълни, че руската общественост разбира, че санкциите срещу държавния глава ще бъдат насочени не към самия него, а към „избора, който са направили руските граждани“, пише ТАСС.

„Няма да успеете. Всичките ви действия са враждебни към нашата държава Русия. Това стана ясно на всички“, каза Володин.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ