Си Дзинпин пред Световния икономически форум: Да премахнем бариерите, вместо да издигаме стени

„Светът днес преминава през големи проблеми, невиждани от цял век. Тези промени не са ограничени до определен момент, събитие, страна или регион. На фона на тези промени, комбинирани с пандемията, светът се озова в нов период на турбулентност и трансформация“. Това заяви китайският президент Си Дзинпин при откриването на първия ден от Световния икономически форум в Давос, който тази година отново се провежда онлайн.

„Как можем да победим пандемията и да изградим светът след ковид? Това са теми, от които са заинтересовани хората по целия свят и въпроси, на които трябва да дадем отговори“, коментира Си.

По думите му историята на човечеството е история на постигане на растеж чрез справянето с различни тестове и преодоляването на различни кризи.

„След две седмици Китай ще празнува Лунната Нова година и началото на годината на Годината на Тигъра. За да се справим с големите предизвикателства, пред които е изправено човечеството, трябва да действаме със смелостта и силата на тигъра. Трябва да направим всичко нужно, за да излезем от сянката на пандемията и да подкрепим икономическото и социалното възстановяване, така че  слънчевите лъчи да осветят бъдещето на човечеството“, каза Си.

Според него общото взаимодействие е начинът да бъде победена пандемията.

„Международната общност води люта битка. Фактите отново ни показаха, че на фона на приливните вълни на глобалната криза страните не плуват самостоятелно в около 190 малки лодки, а всички са на голям кораб, от който зависи общата ни съдба. Малките лодки може да не оцелеят при буря, но големият кораб е достатъчно силен, за да я преодолее“, каза китайският президент.

Той заяви, че благодарение на общите усилия на международната общност е постигнат значителен напредък в борбата с пандемията, но тя се оказва по-продължителна заради появата на нови варианти, които се разпространяват по-бързо.

Той подчерта значението на равнопоставеното разпространение на ваксини и ускоряване на кампаниите за имунизация.

Си каза, че Китай вече е изпратил повече от 2 млн. дози ваксини на повече от 121 страни и международни организации. „Китай ще предостави още 1 млн. дози ваксини на африкански страни, включително 160 млн. като дарение“, добави той.

Китайският президент посочи, че световната икономика се издига от дълбините, в които попадна заради пандемията, но все още е изправена пред много ограничения.

„Глобалните вериги на доставки са нарушени, цените на суровините продължават да растат, енергийните запаси са ограничени. Тези рискове се натрупват и подсилват несигурността за икономическото възстановяване“, каза той.

По думите му рязка промяна в паричните политики на страните ще донесе предизвикателства пред глобалната икономическа и финансова стабилност, като развиващите се държави ще поемат по-голямата част от този удар.

Според него въпреки „приливните вълни“ срещу глобализацията, този процес не е и няма да излезе извън релси.

„Трябва да премахнем бариерите, а не да издигаме стени. Трябва да се отворим, а не да затворим вратите си. Трябва да търсим интеграция, а не разделяне. Това е начинът за изграждане на отворена световна икономика“, коментира Си.

Китайският лидер смята още, че трябва да създадем ефективни правила за изкуствения интелект и дигиталната икономика на база на общи консултации.

Той подчерта, че трябва да бъде намалена разликата между бедните и богатите страни.

„Индексът на човешко развитие се понижи за първи път от 30 години. Бедното население на света нарасна с повече от 100 млн. души. Близо 800 млн. души гладуват“, отбеляза той.

 „Пред каквито и трудности да сме изправени в бъдеще трябва да следваме философията на развитие, която поставя хората в своя център“, каза Си, подчертавайки нуждата от засилване на сътрудничество в областта на климата.

„Трябва да се откажем от начина на мислене от времето на Студената война и да търсим мирно съжителство и резултати, при които всички печелят“, добави той.

Според него протекционизмът и едностранните действия не защитават никого, а нараняват интересите на всички.

„Разширяването на концепцията за национална сигурност, така че да бъдат ограничавани икономическият и технологичният напредък на други страни, и опитите да се политизират икономически, научни и технологични въпроси, ще подкопае международните усилия за справяне с общи предизвикателства“, заяви Си.

„Трябва да изберем диалога пред конфронтацията и да се изправим срещу всички форми на протекционизъм, едностранчивост и хегемония“, каза още той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ