2/3 не възлагат надежди на Олаф Шолц за повече от един мандат

2/3 не възлагат надежди на Олаф Шолц за повече от един мандат

Близо две трети от германците, анкетирани във връзка с встъпването в длъжност на новия канцлер на ФРГ Олаф Шолц, смятат, че той ще остане на поста само един мандат. Това сочат данни от проучване на социологическата агенция YouGov, направено по поръчка на ДПА.

20% от анкетираните очакват "светофарната" коалиция на Германската социалдемокатическа партия, "Зелените" и Свободната демократическа партия начело с политик от ГСДП да се разпадне преди следващите избори. 44 на сто смятат, че Шолц ще остане на поста четири години, но няма да бъде преизбран и само 16% очакват Шолц да получи и втори мандат. Едва 1,3 на сто от участвалите в допитването са на мнение, че Шолц ще остане канцлер също толкова дълго, колкото и предшественичката му Ангела Меркел, която беше канцлер в продължение на 16 години.

63-годишният Шолц няколко пъти е казвал, че разглежда своята трипартийна коалиция като дългосрочен проект, простиращ се отвъд настоящия мандат.

Бивш финансов министър и вицеканцлер при управлението на Меркел, Шолц обеща да се справи смело с предстоящите предизвикателства и каза, че "Германия може да полети". Но под една четвърт от германците (22 на сто) очакват големи промени, според ЮГав.

Общо 51% вярват, че "светофарната" коалиция няма да донесе големи промени в страната, а 16 на сто не очакват никакви промени. 11% нямат мнение.

Отчетливо мнозинство от 55 на сто от анкетираните са удовлетворени от работата на Меркел като канцлер. Само 38% от участвалите в допитването не са доволни, а 7 на сто не са дали мнение.

Днес новоизбраният състав на долната камара на германския парламент трябва да избере Олаф Шолц за канцлер, а Ангела Меркел ще напусне политическата сцена. Вотът в Бундестага ще е таен и ще премине без дебати. Той е формалност, след като ГСДП на Шолц, победила с малка преднина на изборите в края на септември, договори коалиция със "Зелените" и СвДП.

След гласуването в парламента Шолц и неговият кабинет от 16 министри - 7 от ГСДП, 5 от "Зелените" и 4 от СвДП, ще положат клетва пред президента Франк-Валтер Щайнмайер. Новото правителство постави справянето с пандемията от коронавирус и битката с климатичните промени в центъра на политиката си.

Очаква се Меркел официално да се оттегли в 15 ч., като предаде поста на Шолц, който през последните 4 години беше неин заместник.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ