Столтенберг: Русия е сила в упадък, но все още представлява военна заплаха

Столтенберг: Русия е сила в упадък, но все още представлява военна заплаха

Столтенберг: Русия е сила в упадък, но все още представлява военна заплаха

Икономиката на Русия може да върви надолу, но страната все още представлява сериозна военна заплаха, особено в сферата на модерното въоръжение и киберсигурността. Това заяви пред Си Ен Би Си генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Русия може да е сила в упадък, защото икономическото и значение и брутният й вътрешен продукт изостават в сравнение с други страни по света. Дори и икономика в упадък обаче може да бъде заплаха и предизвикателство, не на последно място, защото Русия има ядрени оръжия“, коментира той.

Страната инвестира в съвременни военни способности и в производството на нови свръхзвукови ракети, както и такива, които могат да нанасят ядрени удари. По този причина тя трябва да бъде приемана много сериозно, допълва още шефът на НАТО.

Неговите коментари идват в момент на нарастващо напрежение между Русия и Запада, причинено от разполагането на голям брой руски военни части по границата с Украйна. Киев и Западът се опасяват, че Москва се готви за нова инвазия в западната си съседка, след като през 2014 г. анексира Крим. Кремъл отхвърля тези твърдения и обвинява Украйна в агресивно поведение.

„Путин все още не е решил дали да предприеме военна операция, но ако го направи, всичко ще се случи за миг“, коментира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Западни представители предупреждават за „тежки последици“ за Русия в случай на нов конфликт, но засега не са дали информация за конкретни мерки, които ще бъдат предприети, отвъд заплахата от санкции.

От НАТО изразяват готовност да предоставят „подкрепа“ на Украйна, макар че страната не е част от Трансатлантическия алианс.

„Не виждаме заплаха срещу съюзниците от НАТО, виждаме заплаха срещу Украйна“, коментира Столтенберг. „Украйна е много ценен партньор, но не и член на НАТО, който да е под шапката на колективната защита на алианса“, добави той.

„Що се отнася до Украйна, можем да осигурим подкрепа. Смятам, че в момента трябва да дадем както политическа, така и практична подкрепа“, каза още генералният секретар.

Междувременно днес Русия обяви, че иска правно обвързваща гаранция, че Алиансът ще се откаже от всяка военна дейност в Източна Европа и Украйна, предаде „Ройтерс“.

Това желание е част от списък с амбициозни гаранции със сигурност, които страната иска да договаря със Запада. Исканията формират пакет, който според Москва е основно изискване за намаляване на напрежението в Европа и разтоварване на кризата около Украйна. същевременно обаче се съдържат и елементи като ефективно руско вето върху членството на НАТО в Украйна, нещо, което Западът вече изключи за възможно.

Планът бе представен детайлно за първи път от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ