Стъпалото на Хилари под Еверест е рухнало

Стъпалото на Хилари под Еверест е рухнало

Стъпалото на Хилари под Еверест е рухнало

Стъпалото на Хилари, една от най-известните точки по маршрута към Еверест, се е срутило и това прави покоряването на най-високия връх още по-опасно.

13-метровата почти вертикална скала под върха, на югоизточния склон, е наречена на ръководителя на първата експедиция, покорила Еверест, новозеландеца Едмънд Хилари. Склонът беше покрит с гребен от сняг и лед и алпинистите трябваше да го катерят един по един – последното изпитание преди покоряването на Еверест.

Хребетът е рухнал вероятно при разрушителното земетресение през април 2015 г. в Непал, което уби над 8000 души и предизвика свлачища и лавини под върха. Еверест потъна тогава с 3 сантиметра, пишше Би Би Си.

"Не зная какво ще трябва да правим, когато няма сняг - сега там лежат огромни разхвърляни камъни, които са трудни за преодоляване“, написа британският алпинист Тим Маусдейл във Фейсбук. По думите му миналата година той не е успял да установи състоянието на хребета заради дебелия сняг, но тази година видял само срутените камъни на мястото.

И докато съществуваше, Стъпалото на Хилари криеше смъртоносна опасност за алпинистите, особено при лошо време.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ