СЗО прави собствена фондация за частни дарения

СЗО прави собствена фондация за частни дарения

СЗО прави собствена фондация за частни дарения

Световната здравна организация (СЗО) създава своя фондация за частни дарения от цял свят, включително от физически лица. Това става в момент, когато САЩ - най-големият вносител в бюджета на организацията - замразиха вноските си, недоволни от действията на СЗО по отношение на пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус  увери, че с тази фондация не иска да замени САЩ и обясни, че проектът за нея се обсъжда още от 2018 г. Този проект "няма нищо общо с неотдавнашните ни финансови проблеми", настоя той на онлайн пресконференция от седалището на СЗО в Женева.

Тедрос обясни, че създаването на фондация ще позволи да се набират повече средства и по-свободно да се маневрира при финансирането на здравни програми.

"Една от най-големите заплахи е, че под 20 процента от бюджета ни са променливи вноски на страните членки, а над 80 процента идват от доброволни вноски, които обикновено се насочват към конкретни програми", обясни той, цитиран от БТА.

По този начин някои програми могат да останат без финансиране, ако страните членки не искат СЗО да инвестира в тях, отбелязва Франс прес.
По-рано този месец Тедрос заяви, че годишният бюджет на СЗО е 2,3 милиарда долара и го определи като "много, много нисък" за световна агенция, сравним с бюджета на средноголяма болница в развития свят, отбелязва Ройтерс. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ