Tалибанският лидер призова афганистанците да садят повече дървета

Снимка: Павел Николов / Мениджър Нюз

Лидерът на талибаните в Афганистан Хибатулах Акхундзада призова афганистанците да садят повече дървета, съобщава BBC. В изявление той призовава цивилни и бойци да "посадят едно или няколко плодни и не само плодни дръвчета за разкрасяване на Земята и в полза на творенията на всемогъщия Аллах".

Афганистан има тежък проблем с обезлесяването. Дърветата в страната се изсичат за отопление и незаконна продажба на дървен материал.

Изявленията от страна на талибаните по въпросите на околната среда са рядкост.

Акхундзада, който стана лидер на талибаните през май 2016 г., има репутация на религиозен водач, не толкова на военоначалник. "Специалното послание", официално отправено към талибаните миналата неделя, е в рязък контраст с по-позната бойна реториката срещу афганистанското правителство и неговите коалиционни поддръжници от НАТО. "Дървесната плантация играе важна роля в опазването на околната среда, развитието на икономиката и разкрасяването на земята", се казва в официалния доклад на лидера, публикуван на сайта на афганистанските талибани "Гласът на джихада".

Въпреки репутацията си на суха и камениста страна, Афганистан има изключително разнообразна природа. От заснежените планини, дом на снежни леопарди на изток, към горите от шам фъстък  на север и сухите пустини на юг, пейзажите там могат да смаят човека. Но след десетилетия на борби и войни, околната среда е платила висока цена, като не на последно място горите са постоянно застрашени от изчезване.  

Разгледайте някои снимки, заснети в тази раздирана от противоречия далечна държава, в следващата фотогалерия, която сме съставили за вас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ