Тайна революционна организация в Северна Корея сформирала временно правителство

Тайна революционна организация в Северна Корея сформирала временно правителство

Тайна революционна организация в Северна Корея сформирала временно правителство

В Северна Корея действа тайна организация под името Cheollima Civil Defense, известна и като Free Joseon, която има за цел да свали действащата власт, съобщи Washington Post като се позовава на собствени източници.

По техни сведения, целта на организацията е да бъде свален Ким Чен Ун и неговия диктаторски режим. Групата дори е разпространила този месец обръщение, в което призовава жителите на страната и извън нея да се борят със сегашната власт по всички възможни начини. Членове на организацията са сформирали дори временно правителство, което да поеме страната след свалянето на режима в Пхенян, твърди още Washington Post.

Изданието разказва и за малко известен случай, според който членове на Cheollima са нападнали посолството на КНДР в Мадрид на 22 феврури тази година. Групата нападатели нахлули в посолството, завързали служители на дипломатическата мисия, изнесли техника от сградата и избягали с два автомобила. Случаят бил огласен в испанската преса, където дори се появили версии, че зад акцията стои ЦРУ, но източниците на Washington Post, отричат тези информации и твърдят, че групата нападатели е действала самостоятелно и не е съгласувала намеренията си с нито едно правителство. В резултат на нападението групата е получила достъп до ценни данни, включително и важни документи.

Според Washington Post организацията Cheollima е сформирана през 2017 година. Тогава нейни членове извели тайно от страната синът на Ким Чен Нам — най-големият син на бившния севернокорейски лидер Ким Чен Ир от първата му съпруга и брат на Ким Чен Ун. Той почина при загадъчни обстоятелства през февруари, 2017 в Малайзия. Тогава се появиха сведения, че е напръскан в лицето с отровно вещество от две жени. След този случай синът му е изведен от Северна Корея. Твърди се, че в операцията по извеждането му са помагали САЩ, Китай и Нидерландия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ