Терор в Страсбург, две жертви и 11 ранени при стрелба на Коледния базар

Терор в Страсбург, две жертви и 11 ранени при стрелба на Коледния базар

Терор в Страсбург, две жертви и 11 ранени при стрелба на Коледния базар

Две жертви и най-малко 11 ранени, от които 7 с опасност за живота при стрелба на  Коледния базар на площад „Гутенберг“ в Страсбург. Френските власти смятат, че става въпрос за терористичен акт, разследването вече е поето от антитерористичното подразделение на прокуратурата в Париж. По първи данни стрелецът е бил един - мъж, който има криминално досие и е познат на полицията. Той е на 29 години, роден е в Страсбург и има данни, че е радикализиран.Местни медии твърдят, че нападателят е трябвало да бъде задържан тази сутрин по дело за убийство, но не е бил открит в дома си. Тази информация не е потвърдена официално от властите.

Всичко започва около 20.00 часа тази вечер, когато нападателят открива огън. Стрелял е с пистолет. По последна информация, той е бил ранен в престрелка с полицията, но все още не е заловен.

Градът е блокиран от полиция, която продължава да издирва стрелеца. Хората са помолени да не излизат навън. Веднага е бил задействан и специален план за охрана на Европейския парламент, който е в Страсбург. Сградата е била затворена, като вътре са останали много служители и евродепутати. Сред тях е българският евродепутат Андрей Новаков, както и еврокомисарят по въпросите на външните работи и политиката на сигурност – Федерика Могерини. Блокирани и затворени с все посетители вътре са и ресторантите в района на стрелбата. Спряно е движението на обществения транспорт.

По сведения на очевидци в района Нойдорф,където се предполага, че се укрива убиецът, се чуват изстрели.  

Коледният базар в Страсбург е един от най-големите в Европа и всяка година е посещаван от туристи от цял свят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ