Културни кодове: Четирите форми на безпорядъка

Културни кодове: Четирите форми на безпорядъка

Културни кодове: Четирите форми на безпорядъка

Повечето хора идентифицират безпорядъка като осезаем обект. Това е онази купчина листове, книги и предмети, които стоят на бюрото ви и чакат да бъдат прибрани. Въпреки че физическите обекти са очевидни, по-голямата част от безпорядъка всъщност е невидима, казва Барбара Хемфил, основател на Productive Environment Institute и автор на „Less Clutter More Life“.

„Има четири вида безпорядък: хартиен, цифров, емоционален и духовен“, казва тя. „Физическият и дигиталният безпорядък са симптоми на емоционален и духовен безпорядък“, добавя Хемфил.

Преди години Хемфил започва да работи  като професионален организатор. „Осъзнах, че всеки път, когато съм изправена пред човек, който обича да трупа ненужни предмети, само няколко въпроса са достатъчни, за да разбера, че той е преживял сериозна емоционална загуба. Тази загуба го е парализирала и той не може да се справи с физическата бъркотия. Тук проблемът не са предметите, а емоционалното състояние“, обяснява тя.

Духовният безпорядък също може да бъде сериозна спънка.  „Вярвам, че Бог е създал всеки човек за конкретна цел, за конкретна работа. Трябва не само да свършим работата си, но и да се наслаждаваме на живота си. Когато знаете каква е вашата цел, лесно може да разпознаете безпорядъка“, добавя тя.

За да разберете дали дадено нещо внася безпорядък в живота ви, Хемфил съветва да си зададете въпроса: „Това [физическо или цифрово нещо] помага ли ми да си върша работата или да живея по начина, по който искам?“. Ако отговорът е „не“, то по дефиниция си имате работа с безпорядък.

„Безпорядъкът ви пречи да постигнете целта си, а отърваването от него ще ви помогне да я разкриете“, казва тя.

Ако все още не сте сигурни в целта си, Хемвил казва, че е един полезен начин да я откриете е като се концентрирате върху нещо, което знаете, че тя не е. „Започнете с нещата, които не искате да бъдат част от живота ви. Това е като да отстранявате слоеве наранен лук“, обяснява тя.

Три стъпки, които ще ви помогнат да се отървете от безпорядъка

Според Хемфил три неща допринасят за създаването на безпорядък - липса на фокус, липса на системи и липса на подкрепа.

 За да можете да бъдете фокусирани, трябва да знаете какво искате да постигнете, преди да започнете работа, казва тя

„Много хора просто не са фокусирани. Те не... започват от най-важното нещо, което трябва да свършат през този ден, преди да свършат нещо друго. Вместо да се фокусират върху наистина важната си задача, те първо преглеждат своя имейл или се занимават с други злободневни задачи“, казва тя.

За да се фокусирате, трябва да идентифицирате най-важните задачи и да разберете какво точно ги прави такива. След това направете план, за да ги постигнете, преди да преминете към работата, която не е толкова критичен.

Поддържането на фокус се основава на системи, като втората стъпка е да ги изградите. Според Хемфил не е достатъчно просто да вземете някакво решение, вие трябва да имате и начин да го приложите. Когато се настаните пред бюрото в офиса, идентифицирайте нещата, от които се нуждае вашата система. Няма универсален подход. Хемфил например използва система, която тя нарича „магическите шест“ – шест предмета, което трябва да са ви под ръка, за да си вършите работата качествено.

На последно място, хората трябва да работят заедно за изживяването на споделена визия. По време на работа това идва под формата на подходяща подкрепа. „За да може една компания да постигне успех, тя трябва да се увери, че служителите й работят по най-ефективния начин. Организацията и продуктивността са изкуство, което започва от горните етажи и върви надолу“, твърди тя.

Консултантската компания за производителност на Хемфил помага на организациите да предоставят подкрепа чрез процес от пет стъпки: изложете своята визия, идентифицирайте пречките, заделете ресурси, създайте план и го изпълнете и на последно място – поддържайте успеха си.

В основата си, казва Хемфил, безпорядъкът е струпване от отложени решения. „Оставен без внимание, безпорядъкът крие рискове, включително ненужните разходи за неговото съхранение и загуба на време в търсене на ненужни неща. Най-лошото е, че той ви пречи да изпълните целта си. Предприемете мерки, за да се отървете от него“, казва тя.

………………

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ