Тръмп съветва Испания да вдигне стена през Сахара срещу мигрантите

Тръмп съветва Испания да вдигне стена през Сахара срещу мигрантите

Тръмп съветва Испания да вдигне стена през Сахара срещу мигрантите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложил да бъде изградена стена през пустинята Сахара, която да помогне за спирането на мигрантския поток към Европа. Това заяви испанският външен министър и бивш председател на Европейският парламент Жозеп Борел, цитиран от в. „Ел Паис“ и Би Би Си.

Борел разказа за разговора си с Тръмп по време на официален обяд в Мадрид, организиран от испански изследователски център, като поясни, че американският президент е направил този коментар, когато двамата се срещнали в САЩ през юни.

„Границата със Сахара обаче не може да бъде по-дълга от нашата с Мексико“, казал още Тръмп по думите на Борел.

Границата между Мексико и САЩ е дълга около 3145 км., докато разстоянието от най-западната до най-източната точка на Сахара е повече от 4800 км.

Испания няма каквато и да е било власт в района на Сахара, но страната притежава два малки анкалава на северноафриканския бряг - Сеута и Мелиля, които са отделени от Мароко с високи огради от бодлива тел. Двата анклава се превърнаха в притегателна точка за африканските мигранти, които търсят по-добър живот в Европа.

„Можем да потвърдим думите на министъра, но няма да правим по-нататъшни коментари на казаното“, заяви говорител на испанското външно министерство пред в „Гардиън“.

От начало на годината в Испания са пристигнали повече от 35 000 мигранти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ