Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия свят

Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия свят

Тръмп взе поредното си ирационално решение, засягащо целия свят

Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че страната му се изтегля от ядреното споразумение, е поредното ирационално решение, засягащо интересите на Америка и на света, пише френският в. "Либерасион".

Нито целувките на френския президент Еманюел Макрон, нито по-хладните доводи на германската канцлерка Ангела Меркел, нито призивите на британския външен министър Борис Джонсън, който подкани президента на САЩ "да не изхвърля бебето заедно с мръсната вода", не постигнаха резултат. Тръмп показа, че той прави ходовете на международната шахматна дъска, без да показва уважение към съюзниците си, които го посетиха във Вашингтон. САЩ са само една от шестте страни, подписали ядреното споразумение с Иран през 2015 г., но могат самостоятелно да провалят всичко, отбелязва френското издание, подчертавайки, че Тръмп взе едностранно решение и при изтеглянето от парижкото споразумение за климата на 1 юни миналата година.

Защо, пита вестникът. Президентът на САЩ държи да изпълни предизборните си обещания, независимо колко са реваншистки по отношение на предишния президент Барак Обама или колко са опасни за икономическите и геополитическите интереси на неговата страна и света. Независимо дали водят до заплаха от безпрецедентна криза с европейските съюзници, независимо дали водят до риск от въоръжен конфликт между Израел и Иран в Близкия изток, в който Сирия и Ливан ще бъдат "странични жертви".

Независимо дали компрометират инвестициите на американски предприятия. Всичко това е без особено значение, защото Тръмп е начело на най-голямата световна сила и има възможност да блокира всички останали страни. Той направи точно това, използвайки за претекст една по-голяма цел: да запази мира в Близкия изток и света - което, според него, може да се постигне чрез замяна на споразумението, сключено от Обама. Това е неговият начин да се представи като спасител на човечеството - включително на иранския народ - който, както посочи Тръмп, е подтиснат от режима на моллите.

Същевременно иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да обсъди с европейците, китайците и руснаците, за да реши дали Иран има интерес да остане страна по иранското ядрено споразумение след изявлението на САЩ, че се оттеглят от него, предаде Франс прес.

Рохани същевременно заплаши, че ако тези преговори не дадат резултат, страната му е готова да възобнови неограниченото промишлено обогатяване на уран.

"От този момент споразумението е между Иран и пет страни", заяви Рохани по иранската държавна телевизия, имайки предвид Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

"Ще изчакаме да видим какво ще направят тези пет големи страни. Наредих на външното министерство в следващите няколко седмици да води преговори с европейските страни и другите две големи страни, Китай и Русия. Ако тези преговори гарантират интересите на иранския народ, ядреното споразумение ще се запази и ще можем да действаме в интерес на мира и сигурността на региона и света", каза Рохани, който обвини Тръмп, че води психологическа война срещу Иран.

"Наредих на иранската Организация за атомна енергия да вземе необходимите мерки да възобновим, ако се наложи, неограниченото промишлено обогатяване на уран", добави иранският президент.

"Ще проявим търпение в продължение на няколко седмици, докато текат консултациите и ако интересите ни не бъдат гарантирани, пътят пред нас ще е ясен", заяви Рохани, цитиран от ТАСС.

Рохани добави, че Иран са страна, която спазва задълженията си, а САЩ са страна, която никога не ги спазва след решението на САЩ да се оттеглят от споразумението и да върнат санкциите си срещу Техеран.

Съгласно сключеното през 2015 г. ядрено споразумение Иран се ангажира в продължение на 15 години да не обогатява уран до повече от 3,67 процента за гориво за ядрени централи и да не притежава повече от 300 кг уран. При по-висока степен на обогатяване и при достатъчни количества уранът може да се използва за изработване на ядрена бомба, отбелязва АФП.

По материали на БТА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ