Турция арестува над 300 души, критикували офанзивата в Сирия

Турция арестува над 300 души, критикували офанзивата в Сирия

Турция арестува над 300 души, критикували офанзивата в Сирия

Турските власти са задържали повече от 300 души за коментари в социалните мрежи, критикуващи военната офанзива на Анакра в Сирия.

Това се случи ден след като президентът Реджеп Ердоган обвини турски лекари в "предателство", предаде агенция Ройтерс.

Още от началото на 10-дневната военна операция, която стана известна под името "Маслинова клонка", срещу кюрдската милиция YPG в сирийския град Африн, турските власти предупредиха, че ще накажат всеки, който се противопоставя или критикува офанзивата.

Днес министерството на вътрешните работи на Турция съобщи, че за тези 10 дни са били арестувани 311 души - за "разпространение на терористична пропаганда" в социалните мрежи, като сред задържаните има политици, журналисти и активисти.

Турското правителство счита сирийската YPG, която контролира Африн, за терористична групировка и продължение на паравоенната Кюрдската работническа партия (ПКК), която води кървава борба за независимост в югоизточна Турция от 1984 г. насам.

Военната операция в Сирия срещна широка подкрепа от проправителствените медии и повечето политически партии в Турция, с изключение на прокюрдската Демократична партия на народите (HDP), но в страната се появиха и много критични гласове.

През уикенда турските медии съобщиха, че 170 души в страната от артистичните среди са изпратили отворено писмо до депутати от управляващата Партия на справедливостта и развитието, което призовава за незабавно прекратяване на военните действия в Африн.

Миналата седмица Турската лекарска асоциация (TTB) заклейми трансграничната операция и заяви "Не на войната, мир незабавно!".

"Повярвайте ми, те изобщо не са интелектуалци, те са шайка роби. Те са слуги на империализма", заяви Ердоган, като обвини асоциацията в предателство.

Турският вицепремиер Бекир Боздаг написа в Twitter, че TTB и Асоциацията на турските инженери и архитекти, която подкрепи призова на медиците, не трябва да използват думата "турски" в техните имена, защото те не представляват турските лекари, инженери и архитекти.

Днес прокуратурата започна разследване срещу 11 членове на централната администрация на TTB във връзка с изявлението, че "Войната е публичен въпрос", съобщи турският ежедневник „Хюриет”.

След неуспешния опит за военен преврат в Турция от 2016 г., правителството в Анкара предприе чистка, в резултат на която бяха арестувани повече от 50 000 души, а други 150 000 бяха уволнени или отстранени от работа. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ