Убийството на Хашоги изпрати смразяващо послание на арабските изгнаници

Убийството на Хашоги изпрати смразяващо послание на арабските изгнаници

Убийството на Хашоги изпрати смразяващо послание на арабските изгнаници

Убийството на Джамал Хашоги изпрати смразяващо послание до много арабски изгнаници, които са намерили убежище в Турция, пишат световните медии. Хашоги изчезна на 2 октомври, след като влезе в саудитското консулство в Истанбул. В събота Саудитска Арабия призна, че той е починал, след като се е сбил с хора, които е срещнал там, но според АП тази версия е била посрещната със скептицизъм, а турски проправителствени медии твърдят, че саудитски отряд е пътувал за Турция специално за да убие колумниста на "Вашингтон Пост".

Ей Би Си съобщава, че Хашоги е починал вследствие на задушаваща хватка, с цел де не може да се движи. По сведения на неговите източници от официални лица в кралството, причината е била да се попречи на Хашоги да напусне саудитското консулство в Истанбул. Била е използвана задушаваща хватка, за да не може Хашоги да излезе от сградата и да потърси помощ. Не се уточнява дали в плановете на лицата, които са го задържали, е влизало и убийството на журналиста. Тялото на Хашоги после е било предадено на лица в Истанбул, сътрудничели на саудитците. Какво се е случило с него по-късно, не се уточнява. Следователите се опитват да установят това.

По сведения на източниците на медията, между задържаните за убийството на Джамал Хашоги са 15 души, които са пристигнали в Истанбул от Саудитска Арабия специално за срещата с журналиста в консулството. Както се отбелязва в материала, редица бивши ръководители на разузнавателните служби на кралството, които са били отстранени вследствие на случилото се, засега не се считат за заподозрени за убийството на Хашоги. 

Хашоги е планирал да се ожени за турската си приятелка на 3 октомври, на следващия ден след влизането му в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документите, които потвърждават развода му с предишната му съпруга. Той е бил купил дом в Истанбул и според приятелите му е планирал да разделя времето си между Истанбул и Вирджиния, където е притежавал апартамент от 2008 г.

За Хашоги, любител на историята, растящата арабска общност и турската сила в региона са били отзвук от времето на Османската империя, когато Истанбул е бил център на един богат и мултикултурен Близък Изток. С милиони арабски изгнаници, които са напуснали домовете си поради войни или преследване, Турция се е превърнала в плодотворна среда за таланти и идеи, място, където Хашоги би имал възможност да реализира собствените си проекти, включително създаване на продемократична група, група за контрол на медийната свобода, форум за разпространение на икономически изследвания и създаване на онлайн издания.

В своите последни интервюта Хашоги декларира подкрепа за турската политика по отношение на Сирия, докато същевременно критикува позицията на собственото си правителство.

Саудитската политика напоследък се сближава с политиката на САЩ в Сирия и открито подкрепя водените от кюрдите сили в Източна Сирия, на които Турция гледа като на опасност. Хашоги е критикувал разрива на страната си с Турция с аргумента, че един съюз на двете регионални сили би бил по-естествен от партньорството между САЩ и Саудитска Арабия.

Хашоги, някога вътрешно лице в саудитското кралско семейство, се превърна в критик на управляващите в кралството след разгрома на опозицията, войната срещу съседен Йемен и прекъсването на отношенията с Катар.

Хашоги намери топъл прием в Истанбул, казва Азам Тамими, британски палестинец. "Настоящите политически власти в Турция имат най-близки връзки с арабите от времето на Османската империя преди сто години. Ердоган и неговата партия се отвориха към арабите", казва Тамими.

Предците на Хашоги са живели в днешна Централна Турция. Фамилното име означава "производител на лъжици" и на турски се произнася като "Кашъкчъ".

Еяд Алхаджи, сирийски кинематографист, казва, че Хашоги е бил "енциклопедия" за историята на региона. Алхаджи си е сътрудничил със саудитския журналист по проект за документален филм за живота на Фахредин паша, последния османски управител и военен комендант на Медина, който е отбранявал днешния саудитски град по време на арабски бунт през Първата Световна война. Обсадата на Медина отзнаменувала края на Османската империя и раждането на новите арабски държави. По време на боевете семейството на Хашоги е било прогонено - някои избягали в Измир в днешна Турция, а други - в Дамаск.

Паметта за Фахредин паша, който е воювал срещу новите национални държави и за запазване на османското влияние, е предмет на дълбоко разделение между лидерите на държавите от Персийския залив и Турция.

Миналата година лидери от Залива, критични към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, го сравниха с Фахредин, когото обвиняват, че е ограбил културното им наследство, като при напускането на Медина е взел ръкописи и ги е отнесъл в Истанбул. Анкара, която застана на страната на Катар, отговори на това, като нарече улицата, на която е разположено посолството на Обединените арабски емирства, на името на Фахредин.

"Този период е повратна точка за бъдещето на всички арабски държави и на Близкия Изток", казва Алхаджи за посланието, което според него Хашоги е искал да предаде чрез техния проект. "Ние не трябва да се фокусираме върху Фахредин като биография, но трябва да се справим с историята от този период", казва сирийският кинематографист.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ