Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз

Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз

Украйна подаде молба за членство в Европейския съюз

Украинският президент Володимир Зеленски е подал молба за членство на страната му в Европейския съюз. Това обяви в профила си във Facebook Андрей Сибиха, зам.-началник на кабинета на президента.

„С това писмо Украйна, като европейска държава, която зачита ценностите, залегнали в член 2 от Договора на Европейския съюз, има честта да подаде заявка за членство в ЕС в съответствие с член 49 от Договора за Европейския съюз“, пише в документа.

 

Освен Зеленски, подписите си са положили председателят на Върховната рада – Руслан Стефанчук, както и премиерът Денис Шмигал. По думите на Сибиха документите вече пътуват към Брюксел.

Късно снощи стана ясно, че Зеленски е разговарял с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и двамата са обсъждали членство на Украйна в ЕС по специална процедура. След това президентът публично поиска незабавно присъединяване на страната в блока, а в интервю за „Евронюз“ на свой ред фон дер Лайен заяви, че и ЕС иска същото.

Според член 49 всяка държава, зачитаща принципите на свобода, демокрация, зачитане на правата на човека и основните свободи, както и на правовата държава, може да кандидатства за член на съюза. Отправя се молба до Европейския съвет, който се произнася с единодушие, след като се консултира с Европейската комисия и получи одобрително становище от Европейския парламент, който се произнася с абсолютно мнозинство от броя на депутатите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ