"Вечната война" в нова фаза

Вечната война в нова фаза

"Вечната война" в нова фаза

Изтеглянето на американските войски от Афганистан най -вероятно няма да сложи край на „вечната война“ за САЩ, а просто ще доведе до това администрацията на президента Джо Байдън да бъде въвлечена в нова, още по -опасна фаза на този конфликт. Такова развитие на събитията прогнозират от The Washington Post.

Както отбелязва вестникът, изтеглянето на американците от Афганистан е трябвало да сложи край на почти 20-годишното присъствие на САЩ в страната и да избави американските власти от свързаните с него проблеми. В крайна сметка обаче администрацията на Байдън рискува да попадне в още по-трудна и опасна ситуация.

Решението на американския президент вече беше подложено на остри критики заради неспособността на Вашингтон да изведе колкото се може по-бързо т Кабул всички американски граждани и афганистанци, които са сътрудничили на американската армия през цялото това време. Освен това хаотичният характер на операцията по изтегляне, включително смъртта на 13 американски войници и стотици цивилни в резултат на атентатите в близост до летището в Кабул, постави под въпрос компетентността на Байдън като лидер и адекватността на изявленията му относно възможностите за възстановяване мир и спокойствие в Афганистан. Остават и съмненията, че представителите на радикалното движение на талибаните наистина са способни да управляват страната и са готови да изпълнят дадени обещания като да не ограничават правата на жените и да не преследват местните граждани, работили за американците.

Според експерти сега администрацията на Байдън ще се сблъска с два нови сериозни проблема: хуманитарна криза под формата на десетки хиляди афганистански бежанци, към която САЩ вече се отнасят с повишено внимание  и нарастваща терористична заплаха от групировки, които ще могат да действат свободно отново в Афганистан, след като американците на практика загубиха възможността да събират разузнавателна информация в региона. „Не е достатъчно само да приключи войната. Трябва да покажете, че се справяте с последствията “, обясни Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на бившия президент на САЩ Барак Обама.

На свой ред Даниел Плетка, старши изследовател в консервативния аналитичен център American Enterprise Institute, отбеляза, че настоящата ситуация ще бъде повратна точка за президентството на Байдън, която ще определи общото отношение на гражданите към оставането му на власт. „Ако Байдън има късмет, той ще стане новият Джими Картър. Ако няма късмет, ще претърпи още един 11-ти септември “, заяви експертът.

Освен това, пише The ​​Washington Post, политическите опоненти на Байдън от Републиканската партия могат да се възползват от проблемите, с които се сблъскват САЩ по време на неговото президенство - от все още бушуващата пандемия на коронавирус в страната до „катастрофалното“ изтегляне от Афганистан - за да укрепят позициите си преди следващите избори. Освен това ситуацията в Афганистан може да струва постовете на държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност Джейк Съливан - възможността за тяхното уволнение вече се обсъжда сред някои демократи от Камарата на представителите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават