Великобритания на път да издаде първите си "зелени" облигации

Великобритания на път да издаде първите си зелени облигации

Великобритания на път да издаде първите си "зелени" облигации

Британското правителство ще издаде първите си "зелени" облигации тази година, преди 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-26), на която Обединеното кралство ще бъде домакин през ноември в Глазгоу. Лондон стартира подобно начинание, за да засили своята "екологична репутация" преди есенната конференция в Шотландия, отбелязва вестник Financial Times.

Ценните книжа, чиято стойност и структура все още не са определени, ще предоставят на частните инвеститори възможността да инвестират в проекти за "зелена" икономика, които включват възобновяеми енергийни източници, пише изданието, цитирано от Агенция "Фокус". 

Според Министерството на финансите на кралството, облигациите ще бъдат предлагани като част от британската правителствена спестовна схема National Savings & Investments. 

По-рано британският премиер Борис Джонсън представи план от 10 точки за т.нар. "зелена" индустриална революция, която по-специално включва въвеждането на забрана за продажба на нови автомобили и микробуси с бензинови и дизелови двигатели до 2030 г. - 10 години по-рано от първоначално планираното. Подобна инициатива предполага също така увеличаване на капацитета на офшорната вятърна система до 40 гигавата през следващото десетилетие.

Като мерки за подпомагане на изграждането на енергийно ефективни къщи правителството на Обединеното кралство има за цел да установи в цялата страна 600 000 термопомпи до 2028 г. За реализирането на плана на Джонсън ще бъдат отпуснати 12 милиарда британски лири (16,7 милиарда долара). 

С вземането на такива решения британското правителство се стреми да постигне амбициозна цел за нулеви емисии на антропогенни парникови газове до 2050 г., посочва изданието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ