Властите в Хонконг затварят правителствените учреждения заради масовите протести

Правителственият комплекс в Хонконг, около който в сряда започнаха многохилядни протестни акции срещу спорния законопроект за екстрадицията, ще остане затворен до края на седмицата от съображения за сигурност, съобщиха Ройтерс и ТАСС.

Държавните служители, работещи в централния квартал Адмиралти, получиха нареждане да не идват в офисите. Няма да работи и едноименната метростанция, за да бъде затруднен достъпът на демонстранти в зоната на протестите.

Вчера десетки хиляди демонстранти обкръжиха правителствения комплекс и парализираха работата му. В целия район беше блокирано движението на транспорта, а банки, търговски центрове и офиси бяха затворени. Полицията използва гумени куршуми, сълзотворен газ и лютив спрей, за да разпръсне протестиращите, които се опитваха да щурмуват сградата на парламента. Най-малко 70 души са пострадали при сблъсъците, предаде БТА.

Днес сутринта по улиците на Хонконг, който осъмна под силен дъжд, се забелязват само шепа демонстранти, предаде ДПА. Гражданският фронт за човешки права - продемократична коалиция, действаща като неофициален организатор на демонстрациите -, заяви снощи, че протестите ще продължат докато правителството не оттегли законопроекта.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ